Miten Raha Toimii

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #3037

  +

  Miten raha toimii?

  Raha on tärkeä osa jokapäiväistä elämäämme, mutta miten se oikeastaan toimii? Raha on yksinkertaisesti väline, joka mahdollistaa tuotteiden ja palveluiden vaihtamisen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että raha on väline, jolla voimme ostaa esimerkiksi elintarvikkeita, vaatteita ja asuntoja.

  Rahan arvo määräytyy sen perusteella, miten paljon sitä on käytössä ja kuinka paljon se on haluttua. Yleisesti ottaen, mitä enemmän rahaa on käytettävissä, sitä halvemmaksi sen arvo usein käy. Tällöin myös hinnat nousevat, sillä kysyntää on enemmän kuin tarjontaa.

  Suomessa käytetään euroa valuuttana, ja se on yksi maailman vakaimmista ja luotettavimmista valuutoista. Euron arvo määräytyy markkinoiden tarjonnan ja kysynnän perusteella, eli mitä enemmän euroja on tarjolla ja mitä enemmän niitä halutaan ostaa, sitä enemmän niiden arvo nousee.

  Pankit ovat keskeisiä toimijoita rahaan liittyvissä asioissa. Niiden tehtävänä on tarjota asiakkailleen erilaisia rahoituspalveluita kuten säästötilit, lainat ja luottokortit. Pankit myös mahdollistavat maksuliikenteen, joka tarkoittaa rahojen siirtämistä tililtä toiselle.

  Pankit eivät kuitenkaan lainaa ainoastaan asiakkailleen, vaan ne myös lainaavat rahaa toisilleen sekä valtiolle. Edelleen pankit sijoittavat varojaan muun muassa osakkeisiin ja kiinteistöihin.

  Mitä tapahtuu, kun pankit lainaavat rahaa?

  Pankkien antamien lainojen määrä vaikuttaa laajemmin talouteen. Lainojen lisääntyminen kasvattaa yleensä taloutta lyhyellä aikavälillä, sillä se lisää ostovoimaa ja kysyntää. Pitkällä aikavälillä se kuitenkin voi johtaa inflaatioon, eli yleiseen hintojen nousuun.

  Toisin sanoen, jos pankit rahoittavat yrityksiä, jotka tuottavat paljon hyödykkeitä, se saattaa nostaa talouskasvua lyhyellä aikavälillä. Jos kuitenkin lainat suunnataan esimerkiksi vain asuntomarkkinoille, se voi johtaa hintojen nousuun, mikä taas pitkällä aikavälillä näkyy esimerkiksi korkeampina vuokrina tai asuntojen hintoina.

  Raha liikkuu kuitenkin myös kansainvälisesti. Suomen taloudelle on tärkeää, että kansainvälinen kauppa sujuu, sillä se mahdollistaa kansainvälisen yhteistyön ja parantaa yleisesti ottaen ihmisten elinoloja. Esimerkiksi Suomen viennin tuotteet ovat tuttuja ympäri maailmaa, kuten paperi, metsätuotteet ja elektroniikka.

  Kun kansainvälinen kauppa käy hyvin, se lisää myös Suomen talouskasvua. Samaan aikaan kansainvälisen kaupan epävakaat tilanteet voivat vaikuttaa Suomen talouteen kielteisesti.

  Mitä rahaan liittyy, jokainen ihminen on oman taloutensa hallitsija. On tärkeää olla vastuullinen rahankäyttäjä, jotta oma talous pysyy kunnossa. Säästäminen on kannattavaa, mutta on myös tärkeää muistaa kuluttaa rahojaan järkevästi.

  Raha on globaali ilmiö, joka vaikuttaa monella eri tavalla niin ihmisten jokapäiväiseen elämään kuin yhteiskunnan ja globaalin talouden toimintaan. Se liikkuu kansainvälisesti ja kansalliset taloudet ovat yhteydessä toisiinsa. Siksi on tärkeää ymmärtää, miten raha toimii, jotta voimme huolehtia omasta taloudellisesta tilanteestamme ja seurata laajempaa talouden toimintaa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.