Miten Puun Hinta Määräytyy

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #4217

  +

  Miten puun hinta määräytyy Suomessa?

  Suomi on metsien maa, jossa puu on merkittävä luonnonvara. Puun hinta määräytyy monien tekijöiden perusteella, kuten puumarkkinoiden kysynnän ja tarjonnan, puulajin, koon, laadun ja kasvupaikan mukaan. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin siitä, miten puun hinta Suomessa määräytyy.

  Puumarkkinoiden kysyntä ja tarjonta

  Puumarkkinoiden kysyntä ja tarjonta ovat tärkeimmät tekijät, jotka vaikuttavat puun hintaan Suomessa. Puumarkkinoilla kysyntää ohjaa muun muassa rakennus- ja huonekaluteollisuus sekä sahateollisuus, joilla on jatkuva tarve raaka-aineelle. Tarjonta taas määräytyy metsänomistajien metsänhoidollisten päätösten perusteella, kuten metsän kasvatus, hoito ja hakkuut.

  Myös maailmantalouden tilanne vaikuttaa suoraan Suomen puumarkkinoihin, sillä puun kysyntä ja tarjonta ovat kansainvälisesti jatkuvassa muutoksessa. Esimerkiksi Kiinan kasvava talous ja sen tarve tuonnille vaikuttavat suuresti Suomen sahatavaran hintaan ja kehitykseen.

  Puulaji, koko ja laatu

  Puun lajilla, koolla ja laadulla on merkittävä vaikutus sen hintaan. Suomessa yleisimpiä puulajeja ovat mänty, kuusi ja koivu, joilla on erilaiset käyttökohteet. Mäntyä ja kuusta käytetään yleisesti rakennus- ja sahateollisuudessa, kun taas koivulla on usein erityiskäyttöjä, kuten huonekalu- ja lankkuvalmistuksessa. Myös puun koko ja laatu vaikuttavat sen hintaan. Suuremmat, tasalaatuiset puut ovat yleensä arvokkaampia kuin pienemmät ja muotoilultaan epätasaiset puut.

  Kasvupaikka

  Kasvupaikan tekijät, kuten kasvualusta ja ilmasto, vaikuttavat puun kasvuun ja siten sen hintaan. Esimerkiksi tiheämpää metsää kasvavat puut kasvavat hitaammin ja niiden oksat ovat lyhyemmät kuin harvemmassa metsässä kasvavien puiden. Tällä on suora vaikutus puun hintaan, sillä hitaasti kasvaneet puut ovat yleensä tiheämpiä ja kestävämpiä kuin nopeasti kasvaneet puut.

  Sopivan puun valinta

  Jos olet hankkimassa puuta esimerkiksi rakentamiseen tai polttopuuksi, kannattaa valita puu, joka sopii tarkoitukseen ja on hintansa arvoinen. Laadukkaammat ja tiheämmät puut vaativat yleensä myös korkeamman hinnan, mutta ne kestävät paremmin aikaa ja antavat paremman lopputuloksen. Puun hintaan vaikuttaviin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota myös metsänomistajana, sillä kasvattamalla laadukasta puuta ja huolehtimalla sen kasvuedellytyksistä, voi saada paremman hinnan myös tulevien tulojen takaamiseksi.

  Johtopäätös

  Puun hinta määräytyy monien tekijöiden perusteella, kuten kysynnän ja tarjonnan, puulajin, koon, laadun ja kasvupaikan mukaan. Puumarkkinoiden tilanne, kansainvälinen maailmantalouden tilanne sekä metsänhoitopäätökset vaikuttavat merkittävästi puun hintaan Suomessa. Valitessa sopivaa puuta kannattaa kiinnittää huomiota sen käyttötarkoitukseen ja vaatimuksiin, sillä laadukkaammat ja tiheämmät puut ovat yleensä myös kalliimpia, mutta pitkäikäisempiä ja kestävämpiä.

  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.