Miten Puhua Lapselle Nuuskasta

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #2160

  +

  Miten puhua lapselle nuuskasta?

  Nuuska on tupakan käyttömuoto, jossa jauhetta laitetaan nenään. Se on haitallista terveydelle ja sen käyttö on laitonta Suomessa alle 18-vuotiailta. Vaikka nuuskaa ei välttämättä näy julkisesti niin paljon kuin savukkeita, on silti tärkeää puhua lapsille sen haitallisista vaikutuksista ja keinoista välttyä sen käytöltä.

  Alkuikkuna ilmaisulle

  Aloita keskustelu avoimesti, mutta rauhallisesti. Voit aloittaa kysymällä, onko lapsi kuullut tai nähnyt nuuskaa ja mitä hän siitä tietää. Jos lapsi ei ole vielä kuullut tai nähnyt nuuskaa, voit käyttää tätä keskustelua mahdollisuutena opettaa hänelle uutta tietoa.

  Puhu terveydestä

  Nuuskan haittavaikutukset terveydelle voivat olla vakavia, kuten syöpä, hammassairaudet ja verenkierto-ongelmat. Kerro lapselle, että nuuska vaikuttaa negatiivisesti hänen terveyteensä ja se voi vahingoittaa häntä vakavasti.

  Keskustele laittomuudesta

  Nuuskan myyminen, ostaminen ja käyttö alle 18-vuotiailta on laitonta Suomessa. Kerro lapselle, että hän voi joutua ongelmiin, jos hän käyttää tai ostaa nuuskaa alaikäisenä.

  Vinkkejä nuuskattomuuteen

  Voit auttaa lasta välttämään nuuskaa antamalla hänelle konkreettisia vinkkejä. Kannusta lapsen omaa päätöksentekoa ja kerro, että hänellä on valta päättää omasta terveydestään. Kerro myös, että hän voi aina kysyä neuvoa vanhemmilta, opettajilta tai kouluterveydenhoitajalta, jos hänellä on kysyttävää nuuskasta.

  Keskeiset pointit

  Kun puhut lapselle nuuskasta, on tärkeää muistaa keskeiset pointit:

  – Nuuska on haitallista terveydelle ja sen käyttö on laitonta alle 18-vuotiailta.

  – Nuuskattomuuteen kannustaminen on tärkeää, ja lapselle voi antaa konkreettisia vinkkejä sen välttämiseksi.

  – Avoin ja rauhallinen keskustelu auttaa lasta ymmärtämään nuuskan haitallisuuden ja sen riskit.

  Yhteenveto

  Keskustelu nuuskasta lapsen kanssa voi auttaa häntä ymmärtämään sen haittavaikutukset ja keinoja sen välttämiseksi. Muista olla avoin ja rauhallinen, kannustaa päätöksenteossa ja tukea lasta terveiden elämäntapojen edistämisessä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.