Miten Psykoterapiaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #1808

  +
  Mitä psykoterapia on?

  Psykoterapia on hoitomuoto, jossa psykoterapeutti auttaa potilasta käsittelemään erilaisia mielen ongelmia. Tavoitteena on saada potilas voimaan paremmin ja pystyä hallitsemaan paremmin omaa elämää sekä tunteita. Psykoterapia on hyvin yksilöllistä ja sen sisältö ja pituus riippuu aina potilaan tarpeista.

  Miten psykoterapiaan pääsee?

  Voit käyttää psykoterapiaa joko julkisen terveydenhuollon kautta tai valita yksityispuolen hoitomuodon. Julkisella puolella psykoterapia voidaan toteuttaa joko terveyskeskuksessa tai erikoissairaanhoitotasolla. Ensimmäisten terapiakäyntien saaminen julkisella puolella voi kuitenkin viedä jonkin aikaa riippuen kunnan resursseista. Yksityisellä puolella hoitoon pääsee nopeasti ja voit itse valita haluamasi terapeutin ja hoitotavan.

  Mikä on psykoterapeutin koulutus?

  Psykoterapeutin koulutus on hyvin monivaiheinen ja vaativa. Yleensä terapeutiksi kouluttautuvalla on ensin jonkin muun alan tutkinto, joka voi olla esimerkiksi psykologian, lääketieteen tai sosiaalityön alalta. Koulutus kestää yleensä noin 5-7 vuotta ja se sisältää teoreettista opiskelua, itsensä kehittämistä sekä käytännön harjoittelua. Terapeutin koulutus on tärkeä takaamaan hoitojen laadun ja potilaan turvallisuuden.

  Mitä psykoterapia maksaa?

  Julkisella puolella psykoterapia on maksutonta, mutta hoitoon pääsy voi kestää jonkin aikaa. Yksityisellä puolella hoito on maksullista, mutta sen hinta vaihtelee paljon hoitomuodon ja hoitavan terapeutin mukaan. Esimerkiksi psykologisen hoidon tuntihinta yksityisellä puolella voi olla noin 90-150 euroa tunnilta.

  Mitä psykoterapiassa tapahtuu?

  Psykoottisessa terapiassa keskusteluun voi kuulua liikkumista terapian aikana. Kuva: Jared Rice Unsplash.

  Psykoottisessa terapiassa keskusteluun voi kuulua liikkumista terapian aikana. Kuva: Jared Rice Unsplash.

  Psykoterapia tapahtuu yleensä yksilöterapiana, mutta sitä voidaan toteuttaa myös pariterapiana tai ryhmäterapiana. Psykoterapia voi olla hyvin erilaista riippuen potilaan tilanteesta ja siitä, millaisia tavoitteita hoidolle on asetettu. Yleistä kuitenkin on, että terapiaan kuuluu erilaisia keskusteluja, harjoituksia ja itsetutkiskelua.

  Mitä hyötyä psykoterapiasta on?

  Psykoterapia auttaa ihmistä käsittelemään vaikeitakin asioita ja tunteita sekä löytämään uusia näkökulmia eri tilanteisiin. Terapia auttaa löytämään keinoja selvitä elämässä eteen tulevista haasteista sekä ehkäisemään erilaisia mielen ongelmia. Psykoterapia auttaa myös lisäämään itsetuntemusta sekä itsetunnon kehittämistä.

  Milloin psykoterapiaa kannattaa harkita?

  Psykoterapiaa kannattaa harkita, kun itse koet, että et selviä esimerkiksi stressin, ahdistuksen, masennuksen tai vuorovaikutusongelmien kanssa. Psykoterapiaan voi hakeutua myös silloin, kun elämäntilanteet ovat muuttuneet esimerkiksi avioeron, työttömyyden tai läheisen kuoleman johdosta. Joskus psykoterapiaan hakeudutaan myös silloin, kun halutaan kehittää omaa itsetuntemusta.

  Psykoterapia on hyvä vaihtoehto silloin, kun muut lääkkeelliset hoidot ei ole toimineet riittävän hyvin tai niihin ei haluta turvautua. Terapiahoidot ovat usein pitkäkestoisia, mutta niillä on saatu hyviä tuloksia.

  Johtopäätös

  Mikäli koet, että tarvitset tukea ja apua mielenterveysongelmiisi, psykoterapia voi olla hyvä vaihtoehto. Psykoterapeutin avulla voit käsitellä erilaisia mielen ongelmia ja löytää uusia keinoja selvitä elämän haasteista. Muista, että psykoterapia on henkilökohtainen hoitomuoto, joka räätälöidään aina potilaan tarpeiden mukaan.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.