Miten Pitkään Influenssa Tarttuu

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #2785

  +
  Miten Pitkään Influenssa Tarttuu?

  Influenssan tarttuminen on tavallista syksyisin ja talvisin, ja se voi vaikuttaa useiden ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Moni pohtii, miten kauan influenssa tarttuu ja kuinka kauan sen oireet kestävät. Tässä artikkelissa käymme läpi influenssan tarttumisen ja sen keston.

  Miten influenssavirus leviää?

  Influenssavirus tarttuu ihmisestä toiseen ensisijaisesti pisaratartuntana. Tämä tarkoittaa, että tartunta välittyy ilmaan, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa tai puhuu. Näin ollen influenssan tarttuminen on mahdollista myös silloin, kun tartuttaja ei ole fyysisesti kosketuksissa muihin ihmisiin.

  Influenssaviruksella on myös kyky tarttua kosketuksen kautta, kun henkilö koskettaa saastuneita pintoja, kuten ovenkahvoja tai kaiteita. Tartunnan saaneen henkilön tartuttavia viruspartikkeleja voi jäädä näihin pinnan kautta koskettaviin paikkoihin vielä jonkin aikaa tartunnan jälkeen.

  Kuinka kauan influenssa tarttuu?

  Influenssa tarttuu ihmisestä toiseen niin kauan kuin sairastunut henkilö erittää tarttuvaa virusta. Viruksen erittymisaika riippuu tartunnan saaneesta henkilöstä ja hänen oireistaan. Tyypillisesti influenssavirus on tarttuvaa aikaisintaan 24 tuntia ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista ja tartuttavuus jatkuu viiden päivän ajan oireiden alkamisesta.

  Joissakin tapauksissa influenssavirusta voi erittyä jopa seitsemän päivän ajan oireiden alkamisesta, mutta yleensä se on mahdollista vain ihmisille, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä.

  Kuinka kauan influenssan oireet kestävät?

  Influenssan oireet kestävät yleensä 7-10 päivää, mutta ne voivat jatkua jopa kahden viikon ajan. Oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen, mutta yleisimpiä ovat kuume, lihaskivut, päänsärky ja yskä. Väsymys ja heikkous ovat myös tyypillisiä oireita.

  Joskus influenssan komplikaatiot, kuten keuhkokuume tai sydänlihastulehdus, voivat pidentää sairauden kestoa. Ihmisillä, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä, kuten vanhuksilla tai pikkulapsilla, influenssan oireet voivat myös kestää pidempään.

  Mitä voi tehdä ehkäistäkseen influenssan tarttumista?

  Yksi parhaista tavoista ehkäistä influenssan tarttumista on rokotus. Influenssarokote on suositeltava kaikille yli 6 kuukauden ikäisille henkilöille, sillä se auttaa suojaamaan tartunnalta ja liesimään oireita, jos sairaus iskee. Rokotukset kannattaa ottaa syksyllä, joka on ennen influenssakautta.

  Lisäksi on tärkeää huolehtia hygieniasta, kuten käsihygieniasta, sekä pysyä kotona sairaana, jotta tartunnan saaneen henkilön kontakti toisiin ihmisiin minimoidaan.

  Yhteenveto

  Influenssan tarttumisaika riippuu sairastuneesta henkilöstä ja hänen oireistaan. Tartuttavuus alkaa yleensä noin vuorokausi ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista ja jatkuu noin viisi päivää. Oireet voivat kestää 7-10 päivää tai pidempään. Influenssan ehkäisyyn parhaita keinoja ovat rokotus, hygienia ja kotona pysyminen sairastamisen aikana.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.