Miten Pinta Ala Lasketaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:49 pm #2471

  +

  Miten Pinta-ala Lasketaan?

  Pinta-ala on tärkeä käsite monissa eri tilanteissa, kuten rakentamisessa ja kiinteistöjen myynnissä. Suomessa asuvien ihmisten on hyvä olla perillä siitä, miten pinta-ala lasketaan, jotta he voivat olla varmoja siitä, että myynti-ilmoituksissa ilmoitettu pinta-ala vastaa todellisuutta. Tässä artikkelissa käydään läpi, miten pinta-ala lasketaan eri tilanteissa.

  Asunnon pinta-ala

  Asunnon pinta-ala on yleensä ilmoitettu neliömetreinä. Mitä asunnon pinta-ala tarkoittaa? Pinta-ala ilmoittaa asunnon lattia-alan. Asunnon pinta-ala voidaan laskea kahdella eri tavalla: brutto- ja nettopinta-aloilla.

  Bruttopinta-ala tarkoittaa kerrosalaansa kuuluvaa lattia-alaa, johon sisältyvät asunnon eri huoneet, eteinen, kylpyhuone, vessa, vaatehuoneet ja muut vastaavat tilat. Pinta-alaan sisältyvät myös ulkoseinät, jotka lisätään kokonaispinta-alaan.

  Nettopinta-ala tarkoittaa asunnon käyttöön tarkoitettua lattia-alaa, josta on vähennetty tekniset tilat kuten ilmanvaihto-, sähkö-, tietoliikenne- ja hissikuilut sekä porrashuoneet.

  Muita seikkoja mietittäessä asunnon pinta-alan laskemisessa ovat muun muassa asunnon muoto, ikkunoiden ja ovien määrä, sisäseinät ja niiden materiaalit.

  Kiinteistön pinta-ala

  Kiinteistön pinta-ala on usein ilmoitettu hehtaareina, joka vastaa 10 000 neliömetriä. Kiinteistön pinta-alaan kuuluvat maa- ja vesialueet.

  Kiinteistön pinta-ala voidaan laskea käsin tai käyttämällä digitaalista mittauslaitetta. Tämän lisäksi on käytössä myös ilmakuvaus ja laserkeilaukseen perustuvat menetelmät. Kiinteistöjen pinta-alat voivat vaihdella suuresti riippuen siitä, onko kyseessä metsä- vai peltokiinteistö tai onko kiinteistöllä järvi tai muu vesialue.

  Rakennuksen pinta-ala

  Rakennuksen pinta-alaa käytetään esimerkiksi rakennuslupaprosessissa. Rakennuksen pinta-ala on laskettava kaikille kerroksille, jotka on rakennettu maa- tai kellarikerrostasoon asti, sekä käyttöullakolle tai muulle asuintilaksi kelpaavalle kerrokselle, joka on yli 1,8 metriä korkea ja yli puolet lattiapinta-alasta on yli 1,4 metrin korkeudella.

  Tämän lisäksi rakennuksen pinta-alaan luetaan myös autotallit, varastotilat ja muut vastaavat tilat, jotka ovat yhteydessä rakennukseen.

  Yhteenveto

  Pinta-ala on tärkeä käsite monissa eri tilanteissa, kuten rakentamisessa ja kiinteistöjen myynnissä. Asunnon pinta-ala voidaan laskea brutto- tai nettopinta-alalla, kun taas kiinteistön pinta-ala ilmoitetaan hehtaarein. Rakennuksen pinta-alaan luetaan kaikki kerrokset sekä autotallit, varastotilat ja muut vastaavat tilat, jotka ovat yhteydessä rakennukseen.

  On tärkeä muistaa, että pinta-alan laskeminen voi olla monimutkaista, koska monia seikkoja tulee ottaa huomioon. Asiantuntijan käyttäminen esimerkiksi kiinteistön pinta-alan laskemisessa voi olla suositeltavaa, jotta laskelmat ovat mahdollisimman tarkkoja.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.