Miten Piiri Lasketaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:49 pm #3215

  +

  Miten Piiri Lasketaan?

  Piirin laskeminen on yksinkertainen matemaattinen laskutoimitus, jolla selvitetään ympyrän reunan pituus. Tässä artikkelissa kerromme, miten piiri lasketaan ja mitä kaavaa tulee käyttää.

  Ympyrä ja sen ominaisuudet

  Ennen kuin opimme laskemaan ympyrän piiriä, tulee ymmärtää, mitä ympyrä on ja mitä sen ominaisuuksia siihen liittyy.

  Ympyrä on geometrinen muoto, joka koostuu ympäröivästä kehästä, eli ympyrän reunasta, sekä kaikista niistä pisteistä, jotka ovat ympyrän keskipisteen etäisyydellä. Ympyrän halkaisija on se viiva, joka yhdistää kaksi ympyrän vastakkaista reunaa. Halkaisijan pituus on kaksi kertaa säteen pituus.

  Kaavan määrittäminen

  Piirin laskukaava on seuraava:

  Piiri = 2 x ? x säde

  Missä ? (pi) on matemaattinen vakio, jonka arvo on noin 3,14. Säde taas on ympyrän säde, eli etäisyys ympyrän keskipisteestä sen reunalle.

  Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tarvitset ympyrän säteen, jotta voit laskea sen piirin.

  Esimerkki

  Oletetaan, että haluat laskea ympyrän piirin, jonka säde on 5cm.

  Piiri = 2 x ? x 5 = 31,4cm

  Siis ympyrän piiri on noin 31,4cm pitkä.

  Pyöristäminen

  Usein piirin laskun yhteydessä tulee vastaan tilanteita, joissa lopputulos on hankala tai tarpeeton saada tarkasti. Esimerkiksi jos lasket ympyrän piiriä harjoitustehtävänä koulussa, pyöristäminen voi helpottaa laskua huomattavasti.

  Piirin pyöristämisellä tarkoitetaan lopputuloksen pyöristämistä tiettyyn tarkkuuteen. Tämä tarkkuus määritellään yleensä tehtävänannossa tai tilanteen mukaan.

  Esimerkiksi jos haluat pyöristää ympyrän piirin kokonaisluvuksi, pyöristät laskun lähimpään kokonaislukuun. Jos taas haluat pyöristää piirin yhden desimaalin tarkkuuteen, pyöristät laskun yhden desimaalin tarkkuuteen.

  Lopuksi

  Ympyrän piirin laskeminen on siis helppoa, kunhan muistaa käyttää oikeaa kaavaa ja tietää säteen pituuden. Jos laskun yhteydessä esiintyy vaikeuksia, pyöristäminen voi auttaa löytämään sopivan tarkkuustason.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.