Miten Ph Arvo Mitataan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #4951

  +

  Miten pH-arvo mitataan?

  pH-arvo on tärkeä käsite monille eri aloille, kuten maataloudelle, ympäristötieteille, elintarviketeollisuudelle ja biokemiassa. pH-arvo kertoo, kuinka happamia tai emäksisiä eri nesteet, liuokset tai ympäristöt ovat.

  pH-arvo mitataan pH-mittarilla, joka on yleinen laite laboratorioissa ja eri teollisuudenaloilla. Mittaus perustuu vedyksi-ionin (H+) aktiviteettiin liuoksessa. pH-arvon mittauslaite koostuu elektrodista, joka postetaan testinesteeseen ja mittaa sen vedyksi-ionikonsentraation (H+).

  pH mittari

  Elektrodi koostuu yleensä erittäin ohuesta lasikärjestä, jossa on sisälle sijoitettu suolapuskuri ainetta. Tämä puskuroi pH-arvon ympäristöä ja mahdollistaa pH-mittarin mittaamaan tarkasti pH-arvoja. Elektrodin toinen pää on yhdistetty pH-mittarin elektroniikkaan, joka laskee pH-arvon näytölle.

  pH-mittareita on monenlaisia, mutta yleensä ne toimivat samaan tapaan – liuoksen happamuuden tai emäksisyyden mittaaminen. Mittarissa on värinäytön lisäksi näppäimet, joilla voidaan kalibroida mittari ja asettaa sopivat mittaustilat pH-arvon mittaamiseksi.

  kalibrointinäytöt

  Kalibrointi on tärkeä osa pH-mittarin käyttöä. Se tarkoittaa, että mittari asetetaan ensin pH-arvolle, joka tiedetään olevan tarkka, esimerkiksi pH 7.0. Tämän jälkeen voidaan asettaa mittari mittaamaan muita pH-arvoja. Kalibrointi täytyy tehdä säännöllisin väliajoin, sillä mittauksen tarkkuus vähenee ajan myötä.

  pH kalibrointi

  pH-arvojen mittauksessa on tärkeää huomioida, että pH-asteikko on logaritminen. Tämä tarkoittaa, että pienikin muutos pH-arvossa voi olla merkittävä. Esimerkiksi, jos pH-arvo muuttuu yhdellä yksiköllä (esimerkiksi pH 5.0 –> pH 6.0), happamuus/emäksisyys lisääntyy kymmenkertaisesti.

  pH mittaus

  Huolellisesti suoritettu pH-mittaus on tärkeä monelle eri alalle – esimerkiksi ravinteiden mittaaminen maaperässä tai happamuuden kontrolloiminen elintarvikkeissa. pH-mittaus on helppoa ja nopeaa, ja mittareita on saatavilla eri tarkkuuksilla ja sovelluksiin.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.