Miten Parkinsonin Tauti Etenee

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #5668

  +

  Miten Parkinsonin tauti etenee?

  Parkinsonin tauti on hermoston rappeumasairaus, joka vaikuttaa liikkeiden ohjaukseen ja tasapainoon. Se vaikuttaa keski-ikäisiin ja vanhempiin ihmisiin ympäri maailmaa. Suomessa arvioidaan olevan noin 10 000-12 000 Parkinsonin tautia sairastavaa henkilöä.

  Parkinsonin taudin eteneminen on yksilöllistä ja voi vaihdella merkittävästi potilaasta toiseen. Joillakin potilailla tauti etenee hitaasti ja oireet pysyvät lievänä vuosia, mutta toisilla oireet pahenevat nopeasti ja elämänlaatu heikkenee merkittävästi lyhyessä ajassa.

  Ensimmäisessä vaiheessa Parkinsonin tauti ilmenee yleensä toispuolisena hienovaraisena liikehäiriönä. Se voi sisältää käden, jalan tai koko puolen tärinää, hitautta tai jäykkyyttä. Muita yleisiä ensimmäisen vaiheen oireita ovat kasvojen ilmeettömyys, raskaan jalan oireyhtymä ja pienen käsialan muutos.

  Toisessa vaiheessa oireet pahenevat, ja ne alkavat vaikuttaa potilaan päivittäiseen elämään. Oireet voivat olla kaksipuolisia ja aiheuttaa liikkumisvaikeuksia, nivelpuutosta ja jäykkyyttä. Parkinsonin tauti voi myös vaikuttaa potilaan ääneen, joka muuttuu hiljaiseksi ja hankalaksi ymmärtää.

  Kolmannessa vaiheessa potilaan liikehäiriötila on vakava, ja se vaikuttaa päivittäiseen toimintaan ja elämänlaatuun. Tämä voi tarkoittaa, että potilas tarvitsee apua päivittäisissä toimissaan ja liikkumisessaan.

  Viimeisessä vaiheessa Parkinsonin tauti voi aiheuttaa vakavia motorisia oireita, kuten pyörtyminen, vatsavaivat, virtsankarkailu ja verenpaineen lasku. Potilaan puhe voi myös heikentyä. Joillakin potilailla Parkinsonin tauti voi aiheuttaa masennusta ja muita mielenterveyden ongelmia.

  Parkinsonin taudin etenemistä voidaan hidastaa lääkityksen avulla, mutta tauti on parantumaton. Parkinsonin tautia hoitavat yleislääkärit, neurologit ja geriatrit. Hoitoon sisältyy usein lääkitys, fysioterapia, puhe- ja toimintaterapia ja kognitiivinen terapia.

  Parkinsonin taudin eteneminen on erittäin yksilöllistä, ja hoito suunnitellaan aina yksilöllisesti potilaan tarpeiden mukaan. On tärkeää, että potilaat ja heidän läheisensä saavat oikeaa hoitoa ja tietoa Parkinsonin taudista. Parkinsonin tautia sairastavan potilaan elämänlaatu voidaan pitää mahdollisimman hyvänä, kun hänelle tarjotaan asianmukaista hoitoa ja tukea.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.