Miten Palkka Lasketaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #2487

  +

  Miten Palkka Lasketaan?

  Palkanlaskeminen on prosessi, joka määrittelee kuinka paljon työntekijän tietyn ajanjakson työpanos on arvokas. Palkanlaskennassa otetaan huomioon työntekijän kokemus, taidot, tehtävän monimutkaisuus sekä työskentelyolosuhteet.

  Palkanlaskennassa on kaksi perusperiaatetta: tuntiperusteinen ja kuukausipohjainen palkka. Tuntiperusteinen palkka tarkoittaa, että työntekijä saa palkkaa jokaisesta työtunnistaan. Kuukausipohjainen palkka puolestaan perustuu kuukaudessa työskenneltäviin tunteihin.

  Jos työntekijä saa tuntiperusteista palkkaa, hänen palkkansa lasketaan työtuntien mukaan. Jos työntekijä saa kuukausipohjaista palkkaa, hänen palkkansa lasketaan kuukaudessa työskenneltävien tuntien mukaan. Tunnit kerrotaan tuntipalkalla ja tuloksena on kuukausipalkka.

  Palkkaan vaikuttavat tekijät eivät kuitenkaan rajoitu pelkästään työaikaan. Palkkaan vaikuttavat esimerkiksi myös työntekijän ammattitaito ja kokemus. Mitä enemmän kokemusta työntekijällä on jollakin alalla, sitä korkeampi palkka hänelle yleensä maksetaan.

  Palkkaan vaikuttaa myös työntekijän suorittama tehtävä. Mitä monimutkaisempi tehtävä on, sitä korkeampi palkka tehtävän suorittamisesta maksetaan. Palkkaan vaikuttaa myös työskentelyolosuhteet. Vaarallisissa tai epämukavissa olosuhteissa työskenteleville työntekijöille maksetaan usein korkeampaa palkkaa kuin muille.

  Suomessa työnantajat ovat velvoitettuja maksamaan vähintään työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Työehtosopimus määrittelee minimipalkan vähimmäisvaatimuksen, jonka työnantajan on maksettava työntekijälle. Työntekijät voivat ansaita enemmän kuin minimipalkan työkokemuksen kasvaessa ja tiettyjen taitojen kehittymisen myötä.

  Palkkaan vaikuttavat kuitenkin myös verotus ja sosiaaliturvamaksut. Suomessa palkan verotus on progressiivinen. Se tarkoittaa, että mitä enemmän ansaitset, sitä suurempi osa palkastasi menee veroina. Sosiaaliturvamaksut puolestaan suoritetaan työnantajan puolesta.

  Tiivistettynä palkanlaskennassa otetaan huomioon työntekijän kokemus, taidot, tehtävän monimutkaisuus sekä työskentelyolosuhteet. Palkkaan vaikuttavat myös verotus ja sosiaaliturvamaksut. Suomessa työnantajat ovat velvoitettuja maksamaan vähintään työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.