Miten Päin Vainaja Haudataan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #5834

  +

  Miten päin vainaja haudataan?

  Vainajan hautaaminen on monille sureville omaisten keskuudessa yksi vaikeimmista hetkistä. Hautaamisen lisäksi on myös tärkeää tietää, miten vainaja tulee haudata. Suomessa vainajat haudataan yleensä selälleen, mutta onko se ainoa vaihtoehto?

  Suomalaisessa hautaamisperinteessä on vallalla ajatus siitä, että vainaja haudataan selälleen. Tämä perustuu perinteiseen käsitykseen siitä, että vainajan tulee olla valmiina vastaanottamaan Jumalan armo. Kuitenkin nykyaikana myös muita haudanavaustapoja on alkanut ilmestyä.

  Toinen yleinen tapa haudata vainaja on kyljelleen, käsi ojennettuna pitkin vartaloa. Tähän on käytetty perusteena sitä, että käsi osoittaa rauhaa ja lepoa. Tämä haudanavaustapa sopii paremmin pienille hauta-alueille, joissa hautaustilan käyttöaste on korkea.

  Kolmas vaihtoehto haudanavaustavaksi on kasvot maata kohti. Tämä on perinteinen ortodoksisen kirkon käyttämä hautausmuoto, jossa vainaja haudataan maan äidin syliin. Käytännössä tähän vaihtoehtoon liittyy ortodoksikirkon uskomus siitä, että Jumala voi herättää vainajan puhkeamaan maasta uuteen elämään.

  Toisaalta jotkut kunnioittavat vainajaa niin paljon, että he haluavat haudata vainajan seisomaan. Tämä on kuitenkin hyvin harvinainen tapa haudata vainaja, sillä se vaatii erityisiä hautapalveluja ja varusteita. Tämän hautauksen syynä on kunnioittaa vainajaa siten, että hän pystyy jatkamaan elämäänsä uudessa maailmassa.

  Jokaisella hautaustavalla on oma merkityksensä ja sisältönsä. Suomalaisessa perinteessä on yleistä haudata vainaja selälleen, mutta aina on mahdollisuus valita toinen tapa haudata. Kaikissa hautauksissa on kuitenkin yksi yhteinen tekijä: se on mukana osana hyväksyttävää kulttuuristamme. Hautaaminen, ei se miten päin vainaja haudataan, on tärkeintä pitää kunniallisesti.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.