Miten Päästä Kelan Psykoterapiaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #3115

  +

  Miten päästä Kelan psykoterapiaan

  Suomessa on tarjolla Kelan psykoterapiaa niille, jotka tarvitsevat ammattilaisen tukea mielenterveysongelmien hoitoon. Kelan psykoterapiaan pääseminen ei ole aina helppoa, mutta tässä artikkelissa käsittelemme, miten voit hakea Kelan psykoterapiaa, mitä ovat vaatimukset ja kuinka nopeasti voit odottaa saavasi hoitoa.

  Mikä on Kelan psykoterapia?

  Kelan psykoterapia on hoitomuoto, joka tarjoaa tukea mielenterveysongelmia kokeville ihmisille. Kelan psykoterapia voi auttaa sinua käsittelemään esimerkiksi ahdistusta, masennusta, traumaattisia kokemuksia tai muita mielenterveysongelmia. Hoito voi olla yksilö-, pari- tai perhepsykoterapiaa, ja se voi tapahtua joko kasvokkain tai etänä.

  Kelan psykoterapiaan on oikeus kaikilla Suomessa asuvilla henkilöillä, jotka tarvitsevat ammattilaisen tukea mielenterveysongelmien hoitoon. Kelan psykoterapian tarkoitus on auttaa potilasta pääsemään eteenpäin elämässään.

  Kuinka hakea Kelan psykoterapiaa?

  Kelan psykoterapiaan pääsee hakemalla Kelan korvaamaa psykoterapiaa omalta terveysasemalta tai yksityiseltä psykologilta. Kelan psykoterapiaa voi hakea myös hakemuksella suoraan Kelalta. Tätä varten tarvitset lähetteen terveyskeskuksesta tai yksityiseltä psykologilta.

  Jos tarvitset psykoterapiaa, aloita keskustelu lääkärin, psykologin tai terveydenhoitajan kanssa. He voivat arvioida tilanteesi ja osoittaa sinut tarvittaessa Kelan psykoterapiaan. Lääkärin arvioon tarvitaan yleensä viimeksi kirjattu diagnoosi, joka voi olla esimerkiksi masennus, ahdistuneisuushäiriö tai post-traumaattinen stressihäiriö.

  Jos olet itse maksavana asiakkaana yksityisellä psykoterapeutilla, voidaan terapiaa jatkaa Kelan korvauksen turvin, kunhan olet hakenut ja saanut luvan kelasta.

  Vaatimukset Kelan psykoterapiaan

  Kelan psykoterapiaan hakeutumiseen on muutama vaatimus. Ensinnäkin sinulla tulee olla Suomen sosiaaliturvaan kuuluva henkilötunnus. Toisekseen sinulla tulee olla lääkärin tai psykologin antama lähete Kelan psykoterapiaan.

  Lisäksi Kelan psykoterapiaan pääsemiseen on muita vaatimuksia. Kelan mukaan henkilön tulee olla vähintään 18-vuotias, olla oireileva ja karsiutunut terveyskeskushoidosta tai että oireet ovat niin vakavia, että terveyskeskushoito ei riitä. Kela korvaa psykoterapian, kun psykoterapialla on mahdollisuus oireiden parantumiseen tai lieventymiseen.

  Kuinka nopeasti hoitoa saa?

  Kelan psykoterapiaan jonottaminen voi kestää jonkin aikaa. Kelan psykoterapiaan voi joutua jonottamaan jopa kuukausia tai useita kuukausia, mikä vaihtelee esimerkiksi alueellisesti. Jonotusajan pituus riippuu myös siitä, kuinka vakavasta ongelmasta on kysymys ja kuinka nopeasti saat lähetteen.

  Kelan psykoterapiaan jonottamisen aikana voit saada apua muualta, esim. terveyskeskuksen tai yksityisen psykologin kautta. Jonottamisen aikana tärkeintä on, että saat apua ja että sinut hoidetaan asianmukaisesti.

  Yhteenveto

  Kelan psykoterapia voi auttaa sinua käsittelemään mielenterveysongelmia ja pääsemään eteenpäin elämässäsi. Kelan psykoterapiaan pääsy edellyttää kuitenkin jonkin verran vaivannäköä, esimerkiksi lähetteen hankkimista terveyskeskuksesta tai yksityiseltä psykologilta. Jonottaminen voi kestää jonkin aikaa, mutta oikeilla askelilla voit kuitenkin saada tarvitsemasi avun Kelan psykoterapiassa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.