Miten Pääsiäinen Määräytyy

  • Tämä aihe on tyhjä.
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:49 pm #1262

    +

    Miten Pääsiäinen määräytyy?

    Pääsiäinen on yksi kristinuskon tärkeimmistä juhlista ja vietetään vuosittain keväällä. Moni pohtii kuitenkin, miten Pääsiäisen ajankohta määräytyy.

    Ensinnäkin, Pääsiäinen ei ole sidottu tiettyyn päivään, vaan juhla liikkuu kevätpäiväntasaukseen nähden. Keitääkin on hyvä tietää, että kristinuskon Pääsiäinen ja juutalaisuuden Pesach ovat eri juhlia, vaikka nekin liittyvät kevätpäiväntasaukseen.

    Jotta Pääsiäinen voitaisiin laskea, tarvitaan Keskusvirran virallinen laskukaava. Laskukaava on monimutkainen ja perustuu astronomiseen aikaan. Pääsiäinen vietetään sunnuntaina, joka on kevään täysikuuviikon ensimmäinen sunnuntai.

    Toisin sanoen, Pääsiäisen ajankohta määräytyy täysikuun mukaan. Kevätpäiväntasaus on nimittäin auringon kulkiessa taivaalla se hetki, jolloin kevätpäivän ja syyspäivän tasaus on tarkalleen ottaen 12 tuntia. Päivän pituuden ollessa yhtä pitkä niin päivällä kuin yöllä, alkaa kevät.

    Pääsiäisen ajankohta ei siis määräydy vuosittain samana päivänä, vaan se vaihtelee välillä 22. maaliskuuta ja 25. huhtikuuta. Keskusvirran laskukaava takaa sen, että Pääsiäinen ei osu koskaan ennen 22. maaliskuuta. Takaraja puolestaan on 25. huhtikuuta, sillä silloin on täysikuu, joka sijoittuisi samalle viikolle pääsiäissunnuntain kanssa.

    Jos Pääsiäinen osuu vuoden pisimpään päivään eli kesäpäivänseisaukseen (21. kesäkuuta), Pääsiäistä vietetään mahdollisimman myöhään eli 25. huhtikuuta. Toisin sanoen, jos kevään ensimmäinen täysikuu sattuu seuraavalle maanantaille, on Pääsiäinen tänä vuonna myöhäisemmin.

    Vaikka Pääsiäisen ajankohta vaihtelee, sen merkitys kristinuskossa on pysyvä. Pääsiäinen muistuttaa Jeesuksen ylösnousemuksesta ja pääsiäisviikko on tärkeä kristillisessä traditiossa. Pääsiäisenä syödään usein lammasta ja koristellaan kodit keväisellä tavalla.

    Kaiken kaikkiaan Pääsiäisen ajankohta ei ole niin yksiselitteinen kuin moni voisi ajatella. Kuitenkin tämä monimutkainen laskukaava, joka takaa Pääsiäisen ajankohdan, on kristinuskon piirissä tunnettu vuosisatojen ajan. Ja vaikka Pääsiäinen sattuisikin tänä vuonna myöhäisemmin, sen merkitys ja juhlapyhän perinteet pysyvät aina samana.
    **

  • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.