Miten Pääsee Velkasaneeraukseen

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #5654

  +

  Miten pääsee velkasaneeraukseen?

  Velkaongelmat ovat yleisiä Suomessa asuvien ihmisten keskuudessa. Velkaantuminen voi tapahtua yllättäen esimerkiksi sairauden tai työttömyyden takia, eikä silloin ole aina helppoa löytää ulospääsyä velkakierteestä. Yksi vaihtoehto on hakeutua velkasaneeraukseen.

  Mikä on velkasaneeraus?

  Velkasaneeraus on velalliselle tarkoitettu menettely, jonka tarkoituksena on selvitä suurista veloista ja päästä niistä eroon. Velkasaneeraukseen voi hakeutua, jos henkilön velat ylittävät huomattavasti hänen maksukykynsä, eli jos henkilöllä ei ole mahdollisuutta maksaa velkojaan takaisin kohtuullisessa ajassa.

  Miten velkasaneerausprosessi etenee?

  Velkasaneerausprosessi lähtee liikkeelle hakemuksen tekemisellä käräjäoikeuteen. Hakemuksen tekee hakija itse tai hänen edunvalvojansa. Hakemuksessa on esitettävä tietoja hakijan varallisuudesta, veloista ja muista maksukykyyn vaikuttavista tekijöistä.

  Kun hakemus on jätetty, käräjäoikeus selvittää hakijan velkojen määrän ja arvioi hakijan maksukyvyn. Jos hakijalla on riittävät edellytykset velkasaneeraukseen, käräjäoikeus määrää velkojien perinnän keskeytettäväksi. Samalla hakijalle nimetään pesänhoitaja, joka auttaa häntä velkojen maksun järjestelyssä.

  Velkasaneerausprosessi kestää yleensä noin 2-3 vuotta. Tänä aikana hakijan on maksettava sovittu summa velkojille. Mikäli kaikki maksut suoritetaan onnistuneesti, loput velat annetaan anteeksi. Hakijalle nimetään myös luottohäiriömerkintä, joka vaikuttaa hänen kykyynsä saada lainaa tulevaisuudessa.

  Mitä edellytyksiä velkasaneeraukseen hakeutumiselle on?

  Velkasaneeraukseen hakeutumisen edellytyksenä on, että henkilön velat ovat erittäin suuret suhteessa hänen maksukykyynsä. Tämä tarkoittaa, että henkilön tulojen tulee olla riittävät velkamaksujen hoitamiseen, mutta velkojen määrä ylittää merkittävästi hänen maksukykynsä.

  Velkasaneeraukseen voi hakeutua myös, jos hakija on yrittäjä ja yritystoiminnan takia velkaantunut. Tällöin hakijan tulee esittää selvitys yritystoiminnan tuloksesta ja velkojien määrästä.

  Mitä ovat velkasaneerauksen vaikutukset?

  Velkasaneerausprosessin aikana hakijan velanotto ja luottotietojen käyttö ovat rajoitettuja. Velkasaneeraus voi myös vaikuttaa hakijan mahdollisuuksiin hankkia esimerkiksi asuntolainaa tai muita lainoja.

  Velkasaneeraus vaikuttaa myös hakijan luottotietoihin. Luottotietoihin merkitään menettelyn käynnistymisajankohta ja sen kesto. Merkintä poistuu luottotietorekisteristä kolmen vuoden kuluttua velkasaneerauksen päättymisestä.

  Yhteenveto

  Velkasaneeraus on yksi vaihtoehto, jos henkilöllä on suuria velkoja eikä hänellä ole kykyä maksaa niitä takaisin. Velkasaneerausprosessin aikana henkilöllä on rajoitettu mahdollisuus hakea uutta velkaa, mutta lopputuloksena on mahdollisuus päästä eroon velkakierteestä. Velkasaneeraukseen hakeutuminen edellyttää, että henkilön velat ovat huomattavasti hänen maksukykynsä yläpuolella.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.