Miten Otetaan Näyttökuva

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #6196

  +

  Miten otetaan näyttökuva?

  Näyttökuva eli screenshot on kätevä tapa tallentaa tietokoneen näytön sisältö. Näyttökuva voi olla hyödyllinen esimerkiksi silloin, kun haluat esittää jonkin virheilmoituksen tekniselle tukihenkilölle tai tallentaa tärkeän sivun tiedot offline-käyttöä varten. Tässä artikkelissa esitellään eri tavat ottaa näyttökuva tietokoneella.

  Windows-käyttöjärjestelmä

  Työpöydän näytön tallentaminen

  Windows-tietokoneella näyttökuva otetaan helposti painamalla näppäinyhdistelmää ”Windows-logo + ImprPant” tai pelkkää ”ImprPant” -painiketta. Kun tämä on tehty, kuva tallentuu leikepöydälle ja se voidaan liittää esimerkiksi Paint-ohjelmaan tai Word-dokumenttiin.

  Osa työpöydän näytöstä tallentaminen

  Jos haluat tallentaa vain osan työpöydän näytöstä, Internet Explorer -selaimessa siihen on oiva työkalu. Paina näppäinyhdistelmää ”Alt + PrtScn” -painiketta, kun haluat tallentaa ikkunan tai osan ikkunasta. Tallennettu screenshot on leikepöydällä, josta se voidaan liittää mihin tahansa ohjelmaan.

  Mac-käyttöjärjestelmä

  Koko näytön tallentaminen

  Macilla koko näytön tallentaminen tapahtuu helpoiten painamalla näppäinyhdistelmää ”Shift + Command (?) + 3”. Kun olet painanut näppäinyhdistelmän, koko näytön kuva ilmestyy työpöydälle tiedoston nimellä ”Kuva päiväys aika.png”.

  Osa näytöstä tallentaminen

  Jos haluat tallentaa vain osan näytöstä, Mac-käyttöjärjestelmällä olet jo hitusen paljon voiton puolella. Paina näppäinyhdistelmää ”Shift + Command (?) + 4”, kun haluat ottaa kuvan jostain tietystä osasta näytöstä. Hiirikursorista ilmestyy merkki (+), jolla koko annettavaksi tarkoitettu alue voidaan määrittää.

  Android-laitteet

  Android-laitteilla on useita tapoja ottaa kuvakaappaus. Se on esimerkiksi kätevä tapa tallentaa jokin tärkeä tieto eri laitteiden välillä tai jakaa jokin näkymä kaverin kanssa. Alla on esitelty kaksi eri tapaa ottaa kuvakaappaus Android-laitteella.

  Näytön tallentaminen

  Android-laitteen näytön voit tallentaa näppäinyhdistelmällä “Virtanappi + Vähennä äänenvoimakkuutta” -painiketta. Kun painat kyseistä näppäinyhdistelmää, kuva tallentuu laitteen ”Galleria”-kansioon.

  Osan näytöstä tallentaminen

  Jos haluat tallentaa vain osan näytöstä, senkin Android-laitteilla voi tehdä. Painamalla näppäinyhdistelmää “Virtanäppäin + Kotinäppäin” -painiketta onnistuu tarkka rajaus haluttuun alueeseen.

  Iphone- ja iPad -laitteet

  Apple-laitteilla on myös pari eri tapaa ottaa kuvakaappaus.

  Koko näytön tallentaminen

  Koko Iphonen tai iPadin näytön saa tallennettua näppäinyhdistelmällä “Virtanäppäin + Kotinäppäin” -painiketta. Näyttökuva tallentuu laitteen ”Kamera rulla” -kansioon.

  Osan näytöstä tallentaminen

  Jos haluat tallentaa vain pienen osan näytöstä, siihen tarvitaan hieman enemmän vaivaa. Paina ensin “Home” -painiketta ja pidä sitä pohjassa, samanaikaisesti paina “Power” -painiketta. Kun kuva otetaan, kuuluu iPhone/iPad-laitteesta ääni. Tämän jälkeen kuvaketta voi muokata ja tarvittaessa jakaa sen eri kanavissa.

  Yhteenveto

  Näyttökuva on hyödyllinen tapa tallentaa tärkeää tietoa eri laitteiden välillä. Windows-tietokoneilla näyttökuva otetaan helposti “Windows-logo + ImprPant” -yhdistelmällä tai pelkästään “ImprPant” -painikkeella. Mac-tietokoneilla koko näytön kuva tallentuu “Shift + Command (?) + 3” -yhdistelmällä. Android-laitteilla kuvaa otetaan “Virtanappi + Vähennä äänenvoimakkuutta” tai “Virtanäppäin + Kotinäppäin” -yhdistelmällä. Apple-laitteilla kuvan ottaminen vaatii hieman enemmän vaivaa. Opi käyttämään tätä ominaisuutta, niin saat tehtyä paljon enemmän järjestelmässäsi, olipa kyse sitten töistä tai vapaa-ajasta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.