Miten Nopeasti Hormonilaastari Vaikuttaa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #118

  +
  Miten Nopeasti Hormonilaastari Vaikuttaa?

  Hormonilaastari on yksi ehkäisymenetelmistä, joita on saatavilla Suomessa. Hormonilaastari sisältää kahta hormonia, estrogeenia ja progestiinia, jotka vapautuvat iholle laastarin kautta. Hormonilaastarin käytön aloittamisen jälkeen monella tulee kysymys mieleen: ”Kuinka nopeasti hormonilaastari vaikuttaa?”.

  Ennen kuin siirrytään vastaamaan tähän kysymykseen, on hyvä tietää, mitä hormonilaastari on ja miten sitä käytetään. Hormonilaastari kiinnitetään iholle, yleensä pakaran, olkavarren tai vatsan alueelle. Laastari vaihdetaan viikoittain kolmen viikon ajan, jonka jälkeen seuraa yhden viikon paussi. Tämän jälkeen laastari vaihdetaan taas kolmen viikon käytön jälkeen.

  Hormonilaastari vaikuttaa estämällä ovulaation, eli munasolun irtoamisen munasarjasta, sekä muuttamalla kohdunkaulan liman koostumusta niin, ettei siittiö pääse nousemaan kohtuun ja kohtuseen. Hormonilaastarin käyttö on erittäin luotettavaa, kun se otetaan käyttöön oikein.

  Mitä tulee kysymykseen siitä, kuinka nopeasti hormonilaastari vaikuttaa, voidaan sanoa, että vaikutus alkaa heti laastarin käytön aloittamisen jälkeen. Kuitenkin suojan taso riippuu siitä, milloin laastari on laitettu: jos laastari asetetaan ensimmäisenä päivänä kuukautisten alkamisesta, suojan taso on erittäin korkea, kun taas jos laastari laitetaan myöhemmin kuukautiskierron aikana, suojan taso on alhaisempi.

  Hormonilaastaria ei pidä käyttää mahdollisesti raskaana oleville naisille, sillä hormonilaastari saattaa vaikuttaa sikiön kehitykseen. Jos nainen on epävarma siitä, onko hän raskaana, on suositeltavaa käyttää toista ehkäisymenetelmää tai tehdä raskaustesti ennen kuin käyttää hormonilaastaria.

  Hormonilaastarin vaikutus loppuu melko nopeasti sen poistamisen jälkeen, yleensä parin päivän kuluessa. Jos laastaria ei ole vaihdettu ajoissa, suojan taso voi alentua ja raskauden riski kasvaa.

  Yhteenvetona voidaan sanoa, että hormonilaastari vaikuttaa heti sen käytön aloittamisen jälkeen, mutta suojan taso riippuu siitä, milloin laastari on laitettu kuukautiskierron aikana. Hormonilaastarin käyttö on erittäin luotettavaa, kun se otetaan käyttöön oikein ja sitä käytetään säännöllisesti viikoittain. Jos nainen on epävarma siitä, onko hän raskaana, on suositeltavaa käyttää toista ehkäisymenetelmää tai tehdä raskaustesti ennen kuin käyttää hormonilaastaria.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.