Miten Nokkonen Hävitetään

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #352

  +
  H2: Miksi nokkosta pitää hävittää?

  Vaikka nokkonen onkin monille tuttu villivihannes ja sen terveysvaikutuksia on kehuttu, on silti tilanteita, joissa nokkonen pitää hävittää. Esimerkiksi pihan reunamilla ja kulkureiteillä kasvavat nokkoset voivat aiheuttaa hankaluuksia, sillä niiden polttava vaikutus on tuttu monelle.

  Nokkosta kannattaa myös hävittää silloin, kun se on kasvanut liian suureksi, se peittää alleen muut kasvit tai se on risteytynyt eri lajikkeiden kanssa. Näissä tapauksissa nokkonen saattaa viedä liikaa tilaa ja ravinteita muilta kasveilta.

  H2: Milloin nokkonen kannattaa hävittää?

  Nokkosia kannattaa hävittää keväällä ja alkukesästä ennen siementen muodostumista. Tällöin kasvit ovat vielä nuoria ja juuret ovat heikompia, jolloin ne on helpompi repiä ylös. Sen sijaan keskikesästä lähtien nokkojen juuret kasvavat vahvemmiksi ja juurtuminen uudelleen voi olla haastavampaa.

  H2: Miten nokkonen voi hävittää?

  Nokkosen hävittämiseen on erilaisia tapoja, joista jokainen voi valita itselleen sopivimman.

  1. Käsin kitkeminen

  Pienet määrät nokkosia voi kitkeä käsin. Paras aika tähän on aamuisin, sillä silloin kasvin solukko on heikko ja sen sitkeys on vähäisempi. Käyttäessäsi tätä metodia, varmista, että irrotat nokkosen juuren kokonaan maasta. Kannattaa käyttää suojakäsineitä, sillä nokkoset voivat sattua ja saada aikaan polttavan ihoreaktion.

  2. Leikkaaminen

  Toinen tapa on leikata nokkosen yläosat maan tasalle. Tämä aiheuttaa kasville stressiä, sillä se joutuu käyttämään energiansa uusien lehtien kasvattamiseen. Leikattu nokkonen kannattaa viedä pois pihalta tai kompostiin, sillä leikkaaminen ei hävitä juurta.

  3. Kasvukankaan avulla

  Kasvukankaan avulla nokkoset voidaan hävittää pitkällä aikavälillä. Kasvukangas levitetään nokkosten päälle, jotta se estää niiden kasvun. Parhaiten tämä metodi toimii, kun sirotellaan kasvukankaan alle kalkkia tai hiekkaa, sillä se puolestaan tekee maaperän sopimattomaksi nokkosten kasvulle. Tämä metodi sopii erinomaisesti myös silloin, kun halutaan suojella ja kasvattaa muita kasveja.

  4. Kemiallinen hävittäminen

  Jos muut keinot eivät auta tai alueella on erittäin paljon nokkosia, kemiallinen hävittäminen voi olla ainoa keino. Käytä kuitenkin ainoastaan ympäristöystävällisiä ja luonnonmukaisia valmisteita, joiden tehokkuus on todettu riittäväksi. Ennen kemiallisen tuotteen käyttöä on aina syytä lukea tarkkaan käyttöohjeet ja varmistaa, että kasvusto tulee todella tuhottua.

  H2: Yhteenveto

  Nokkosen hävittämisessä on monia erilaisia keinoja, joista jokainen voi valita omalle tarpeelleen sopivimman. Muista kuitenkin, että vaikka nokkonen joskus polttaakin, se on myös arvokas ja terveellinen kasvi. Jos mahdollista, kerää nokkoset esimerkiksi ruoanlaittoon ja pese käsin huolellisesti.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.