Miten Näkeminen Tapahtuu

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #4069

  +

  Miten Näkeminen Tapahtuu?

  Näkö on yksi tärkeimmistä aisteistamme, joka mahdollistaa meille ympäröivän maailman havainnoinnin. Mutta miten näkeminen oikeastaan tapahtuu?

  Näköaisti alkaa silmästä, joka on kuin pieni kamera. Silmässä on sarveiskalvo, joka suojaa sitä ja taittaa valonsäteet, linssi, joka säätelee valon taittumista, pupilli, joka on aukko linssissä, ja verkkokalvo, joka vastaanottaa valoa ja lähettää sen eteenpäin hermosolujen kautta aivoihin.

  Kun valonsäteet osuvat silmään, ne kulkevat sarveiskalvon ja linssin läpi ja keskittyvät verkkokalvolle. Verkkokalvo koostuu erilaisista soluista, mm. sauvasoluista ja tappisoluista, jotka muuntavat valon sähköisiksi signaaleiksi. Sauvasolut auttavat näkemään hämärässä, kun taas tappisolut ovat vastuussa tarkan ja kirkkaan näkemisen mahdollistamisesta.

  Kun sähköiset signaalit kulkevat verkkokalvolla, ne siirtyvät hermosolujen kautta aivoihin. Hermosolut siirtävät sähköimpulsseja optisen hermon kautta aivojen takaraivoon, joka on vastuussa näköaistista.

  Aivoissa visuaalinen informaatio käsitellään monimutkaisella tavalla, kun si inhterpretoi sen tunnistettavaksi kuvaksi. Aivot käyttävät esimerkiksi aiempia kokemuksia, kontekstia ja muita viestejä ympäristöstä, jotta ne voivat tunnistaa esineitä ja muotoja tarkasti.

  On myös hyvin tärkeää muistaa, että näköaistitemme eivät ole aina 100-prosenttisen tarkkoja. Henkilö voi esimerkiksi olla likinäköinen tai kaukonäköinen, mikä tarkoittaa sitä, että hänen silmän linssinsä ei välttämättä taita valoa kunnolla. Tämän seurauksena hänen näkönsä voi olla epätarkka tai hänen täytyy käyttää korjaavia linssejä auttaakseen häntä näkemään paremmin.

  Lisäksi tietyt sairaudet, kuten diabeteksen aiheuttama retinopatia, voivat vaurioittaa verkkokalvoa ja heikentää näkökykyä. On tärkeää suojella omia silmiämme ja käydä silmälääkärissä säännöllisesti, jotta saamme tarvittaessa hoitoa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

  Kaiken kaikkiaan näkeminen on monimutkainen prosessi, joka tapahtuu silmien ja aivojen yhteistyön avulla. Tämä prosessi mahdollistaa meille kuitenkin merkittävän mahdollisuuden havainnoida maailmaa ja kaikkea sen tarjoamaa kauneutta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.