Miten Mykoplasma Tarttuu

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #6126

  +

  Miten Mykoplasma tarttuu?

  Mykoplasmat ovat pieniä ja yksisoluisia bakteereita, jotka voivat aiheuttaa monenlaisia infektioita ihmisissä. Tämä bakteeriryhmä tunnetaan usein keuhkokuumeen aiheuttajana, mutta se voi myös aiheuttaa muita hengitystieinfektioita, virtsatietulehduksia ja muita sairauksia.

  Mykoplasmat tarttuvat pääasiassa pisaratartuntana, eli ne leviävät yskimisen, aivastamisen tai hengittämisen seurauksena. Tartunta voi tapahtua myös kosketuksen kautta, esimerkiksi käsien tai ilmanvaihdon välityksellä.

  Mykoplasmatartunnan riski kasvaa, kun oleskelee tiiviissä tilassa muiden ihmisten kanssa, kuten joukkoliikennevälineissä, kouluissa tai työpaikoilla. Tartuntariski on erityisen suuri silloin, kun ilmanvaihto on huono tai tilassa on paljon tupakoitsijoita.

  Mykoplasmat voivat tarttua myös seksuaalisen kanssakäymisen seurauksena. Tällöin infektio voi aiheuttaa virtsaputken tulehduksen, kohdunkaulan tulehduksen tai gynekologisia infektioita. Mykoplasmojen todennäköisyys tarttua seksuaalisesti kasvaa, kun käytetään huumeita tai alkoholia, sillä tällöin ihmiset harrastavat usein suojaamatonta seksiä.

  Mykoplasmat voivat tarttua myös synnytyksen aikana, jolloin odottava äiti voi siirtää infektion vauvalle. Tällöin vauva voi saada keuhkokuumeen tai muita hengitystieinfektioita heti syntymän jälkeen.

  Miten Mykoplasma-infektio hoidetaan?

  Useimmiten Mykoplasma-infektioita hoidetaan antibiooteilla, kuten doksisykliinillä, erytromysiinillä tai atsitromysiinillä. Lääkäri valitsee sopivan antibiootin riippuen infektion vakavuudesta, potilaan iästä ja mahdollisista muista sairauksista.

  Mykoplasma-infektion hoitaminen kotona onnistuu yleensä hyvin, ja parilla ensimmäisellä hoitopäivällä oireet usein helpottuvat. Potilaan tulee levätä riittävästi ja juoda runsaasti nesteitä, jotta infektio saadaan kuriin.

  Jos kärsii vakavasta Mykoplasma-infektiosta, saattaa olla tarpeen mennä sairaalahoitoon. Hoitoa voidaan joutua jatkamaan useita viikkoja, ja potilas saattaa tarvita jopa happihoitoa hengityksen tukemiseksi.

  Miten Mykoplasma-infektiota voi ehkäistä?

  Paras tapa ehkäistä Mykoplasma-infektio on hyvä käsihygienia. Käsiä tulee pestä säännöllisesti, erityisesti ennen ruokailua tai nenän niistämistä. Myös nenäliinojen käyttöä tulee suosia, sillä ne vähentävät pisaroiden leviämistä ympäristöön.

  Mykoplasmatartunnan riskiä voi vähentää myös välttämällä tiiviitä tiloja, joissa ilmanvaihto on huono. Tupakointia tulee myös välttää, sillä tupakoivien ihmisten hengitysilmasta löytyy runsaasti bakteereita.

  Mykoplasma-infektiota voi ehkäistä myös käyttämällä kondomia seksuaalisen kanssakäymisen seurauksena. Kondomin käyttö vähentää huomattavasti mahdollisuutta saada infektio sukupuoliteitse.

  Jos odottaa lasta, tulee välttää kaikkea tupakointia ja huumeiden käyttöä raskauden aikana. Tämä vähentää todennäköisyyttä siirtää Mykoplasma-infektio vauvalle synnytyksen aikana.

  Yhteenvetona voidaan todeta, että Mykoplasma tarttuu pääasiassa pisaratartuntana tai kosketuksen välityksellä. Infektioita voi ehkäistä hyvällä käsihygienialla, välttämällä tiiviitä tiloja ja kondomin käytöllä. Mykoplasma-infektio hoidetaan antibiooteilla ja hoitoon voidaan joutua menemään sairaalaan, jos infektio on vakava.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.