Miten Muovi Joutuu Mereen

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #5200

  +

  Miten Muovi Joutuu Mereen

  Muovi on yksi yleisimmistä jätelajeista maailmassa ja sen määrä kasvaa vuosi vuodelta. Valitettavasti suuri osa muovijätteestä päätyy mereen ja saastuttaa sitä. Tämä artikkeli käsittelee muovin meriympäristöön joutumisen syitä.

  Maaperä ja Vesistöt

  Suurin osa muovijätteestä päätyy mereen maaperän ja vesistöjen kautta. Muovijätettä voi joutua mereen monella tavalla. Esimerkiksi jokiin ja puroihin heitetyt muovipakkaukset, roskat ja kaatopaikkojen jäte voivat kulkeutua mereen. Maaperässä sijaitsevat kaatopaikat voivat myös välittää merelle haitallisia kemikaaleja, jotka ovat peräisin jätteestä.

  Pesu ja Kulumiset

  Muovi on yleinen materiaali, jota käytetään muovipullojen, -astioitten ja -pussien valmistamiseen. Valitettavasti monet ihmiset eivät kierrätä muovipakkauksia, vaan heittävät ne roskikseen. Kun nämä roskat sitten päätyvät kaatopaikalle, niin kaatopaikka saattaa olla täynnä muovipakkauksia. Muovipakkauksien käyttöikä on kuitenkin rajallinen, ja ne voivat ajan myötä kulua ja hajota pieniksi paloiksi. Nämä pienet palaset voivat joutua vesistöön esimerkiksi myrskyjen ja tulvien seurauksena tai kun järvet ja meret ovat jäässä ja jäätikköjen reunat hajoavat. Pienet muovipalaset voivat olla erittäin vaarallisia meren eläimille ja kasveille. Kalat saattavat niellä pienen muovin, joka sitten jää kiinni niiden suolistoon ja aiheuttaa kuoleman.

  Laivojen ja Purjehdusvälineiden Toiminta

  Laivojen ja purjehdusvälineiden toiminta on toinen syy, miksi muovi joutuu mereen. Monet laivat käyttävät muovista valmistettuja materiaaleja, kuten muovipulloja, laastareita tai vedenkestäviä taskuja. Nämä materiaalit voivat helposti lentää yli laidan yhden myrskyn jälkeen tai kun laivassa käytettävä muovi hajoaa. Tämän takia laivat ja purjehdusvälineet ovat meren luonnon rasitteena. Lisäksi kalastajat käyttävät muovikaappeja, joissa he säilyttävät korjattuja pyydyksiä. Nämä muovikaukalot voivat joutua mereen, jos ne kaatuvat tai jos niitä käytetään väärin.

  Miten voimme estää muovin joutumisen mereen?

  On erittäin tärkeää, että ymmärrämme, että jokaisella meistä on oikeus ympäristöön. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän on omaksuttava kestävä ja vastuullinen elämäntapa. Sinun on aloitettava välttämällä turhia muovipakkauksia, kuten muovipusseja, jotka voit korvata kangaskasseilla tai kestovihreillä pusseilla. Lisäksi sinun on kierrätettävä kaikki muovi, jonka olet käyttänyt. Jokaisella kierrättäjällä on mahdollisuus vähentää muovin joutumista mereen.

  Haluamme myös kannustaa sinua osallistumaan rantojen siivoamiseen. Useimmat muovipakkaukset ja -tuotteet kerääntyvät meren rannoille. Jos elät lähellä rantaa, niin ryhdy toimeen ja puhdista sitä.

  Yhteenveto

  Muovijätettä on paljon ja se kerääntyy erilaisissa paikoissa. Muovin meriympäristöön joutumisen syyt ovat moninaisia, mutta suurin osa jätteestä päätyy mereen maaperän ja vesistöjen kautta. Pesemällä ja kuluttamalla käytettyjä muovipakkauksia voidaan myös lisätä meren pilaantumista. Laivojen ja purjehdusvälineiden toiminta muovimateriaalien kanssa ovat myös meren ympäristön kannalta haitallisia. Jokaisen meistä on velvollisuus ymmärtää asian tärkeys ja toimia vastuullisesti kestävän ympäristön saavuttamiseksi.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.