Miten Munasarjasyöpä Todetaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #2981

  +
  Munasarjasyöpä on yksi naisten yleisimmistä syöpätyypeistä. Se voi oireilla hyvin vähän tai ei lainkaan varhaisessa vaiheessa, mikä voi johtaa myöhäiseen diagnoosiin ja hoidon viivästymiseen. On kuitenkin tärkeää oppia tuntemaan munasarjasyövän merkit ja oireet, jotta se voidaan havaita mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

  Munasarjasyövän varhaisvaiheen oireet ovat usein epämääräisiä ja voi helposti tulkita normaaliksi terveysvaivaksi. Yleisiä oireita varhaisessa vaiheessa ovat lantion alueen kipu tai paine, vatsan turvotus, puutteellinen ruokahalu, väsymys ja virtsaamisvaikeudet. Myös kipeät rinnat, selkäkipu ja muut vatsavaivat saattavat viitata munasarjasyöpään.

  Munasarjasyöpää voidaan epäillä jo ensimmäisellä gynekologisella tutkimuksella. Lääkäri tutkii kohdunkaulan ja lantion alueen tunnustelemalla, mistä voidaan paljastaa mahdolliset kasvaimet tai kyhmyt. Mikäli gynekologi epäilee munasarjasyöpää, potilas ohjataan yleensä jatkotutkimuksiin.

  Munasarjasyövän diagnoosi varmistetaan usein gynekologisen ultraäänitutkimuksen avulla. Ultraäänitutkimuksen avulla voidaan havaita kasvaimen sijainti, koko ja muoto. Ultraäänitutkimuksen yhteydessä voidaan suorittaa myös verikoe, jonka avulla voidaan mitata syöpämarkkereiden pitoisuuksia. Munasarjasyövässä kasvainten tuottamat proteiinit saattavat selvästi kohota veressä.

  Mikäli gynekologisten tutkimusten perusteella epäillään munasarjasyöpää, suoritetaan usein myös vatsaontelon tietokonetomografia eli TT. TT-kuvauksessa otetaan vatsaontelosta tarkka kuvanto, jonka perusteella voidaan määrittää, onko kasvain levinnyt muihin elimiin. Tarvittaessa lääkäri voi suorittaa myös magneettikuvaus- tai PET-tutkimuksen.

  Munasarjasyövän hoidossa leikkaus on usein ensisijainen vaihtoehto. Leikkauksessa pyritään poistamaan mahdollisimman paljon kasvainta ja varmistamaan, että syöpä ei ole levinnyt muihin elimiin. Leikkauksen jälkeen potilas saattaa tarvita lisähoitoja, kuten kemoterapiaa tai sädehoitoa.

  Mikäli munasarjasyöpä diagnosoidaan myöhäisessä vaiheessa, hoitovaihtoehtojen kirjo on rajoitetumpi ja sairauden ennuste on heikompi. Siksi on tärkeää, että naiset oppivat tuntemaan munasarjasyövän merkit ja oireet ja käyvät säännöllisesti gynekologisissa tutkimuksissa. Avoin ja säännöllinen kommunikointi oman lääkärin kanssa on myös tärkeää.

  Yhteenvetona voidaan todeta, että munasarjasyövän diagnoosi perustuu usein gynekologisiin tutkimuksiin sekä ultraäänitutkimukseen ja verikokeisiin. Jos munasarjasyöpää epäillään, potilas ohjataan jatkotutkimuksiin. Varhaisvaiheen oireiden tunnistaminen on tärkeää, jotta munasarjasyöpä voidaan havaita mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Monipuolinen hoito on usein tarpeen sairauden hoidossa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.