Miten Mullan Saa Happamaksi

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:49 pm #1773

  +

  Miten mullan saa happamaksi?

  Jos olet kasvien ystävä ja haluat viljellä hedelmiä ja vihanneksia kotona, on tärkeää huolehtia maaperän laadusta. Useimmat kasvit menestyvät happamassa maaperässä, joten on tärkeää tietää, miten maaperää voidaan happamoittaa.

  Tässä artikkelissa käydään läpi, kuinka mullan saa happamaksi ja mitkä ovat happaman maaperän edut.

  Miksi happama maaperä on tärkeä?

  Happama maaperä on tärkeä monille kasveille, koska se sisältää enemmän ravinteita kuin emäksinen maaperä. Happamassa maaperässä kasvit saavat käyttöönsä enemmän alumiinia, rautaa ja muita mineraaleja, jotka ovat tärkeitä kasvuun.

  Lisäksi happaman maaperän pH-arvo (happamuus) on välillä 4,5-5,5, mikä on sopiva useimmille kasveille. Happama maaperä auttaa myös estämään tiettyjä kasvitauteja.

  Miten mullan saa happamaksi?

  1. Käytä happamaan maaperään tarkoitettua multaa

  Mullan plussa varmistaa, että sen valmis multaseos on juuri sopivan happamaa. Voit tutustua yrityksen valikoimaan ja valita sieltä sopivan mullassa olevan kasvin mukaan.

  2. Käytä havupuurouhetta tai -puruja

  Havupuurouhe tai -purut ovat erinomainen tapa happamoittaa maaperää. Ne ovat tehokkaita, koska ne vapauttavat hitaasti happoa maaperään. Havupuurouhetta voi lisätä maaperään sellaisenaan tai sekoittaa multaan. Jos käytät havupuurouhetta suoraan, se on hyvä kastella hyvin ennen puiden istuttamista.

  3. Lisää rautasulfaattia

  Rautasulfaatti on toinen tapa happamoittaa maaperää. Se on tehokas mutta hieman voimakkaampi tapa kuin havupuurouhe. Rautasulfaattia on saatavana nestemäisenä tai jauhemaisena muodossa. Sekoita rautasulfaattia multaan tai sekoita se veteen ja kastele maaperä kastelukannulla. Älä käytä liikaa rautasulfaattia, koska se voi vahingoittaa kasveja.

  4. Käytä alumiinisulfaattia

  Alumiinisulfaatti on tehokas tapa happamoittaa maaperää, mutta se on myös voimakas aine. Sekoita sitä veden kanssa ja kaada multaan tai käytä sitä kasteluliuoksessa.

  Missä tapauksissa ei kannata käyttää happamia aineita?

  Vaikka happaman maaperän edut ovat monia, se ei silti sovi kaikille kasveille tai alueille. Joissakin maaperän lajikkeissa on jo happama pH-arvo, joten niitä ei tarvitse happamoittaa. Tämä koskee etenkin alueita, joilla on jo happamia valumavesiä, kuten jotkut havumetsien alueet.

  Lisäksi iso osa ikivanhoista kasveista, kuten monien perennalajien, ruusujen ja sipulikasvien, vaativat emäksistä maaperää. Tällöin happamoittaminen heikentää kasvien kasvua ja voi jopa tappaa ne.

  Yhteenveto

  Happama maaperä on monille kasveille tärkeä kasvuympäristö. Sen happamuus on sopiva useimmille kasveille ja auttaa estämään tiettyjä kasvitauteja. Mullan saa happamoitua esimerkiksi käyttämällä happamaan maaperään tarkoitettua multaa, havupuurouhetta, rautasulfaattia tai alumiinisulfaattia. Tärkeintä on kuitenkin tietää, mitkä kasvit vaativat happaman maaperän ja missä tapauksissa happamoittaminen ei ole tarpeellista.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.