Miten Mrsa Tarttuu

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #3019

  +

  Miten MRSA tarttuu?

  MRSA eli metisilliinille vastustuskykyinen Staphylococcus aureus-bakteeri on yleinen bakteeri, joka voi aiheuttaa vakavia infektioita. Infektioiden ehkäisemiseksi on tärkeää tietää, miten MRSA tarttuu.

  MRSA-tartunnan saa yleensä henkilökohtaisen kontaktin kautta. Se voi tarttua bakteeria kantavasta henkilöstä suoraan iholle tai limakalvoille. Esimerkiksi kättely, halailu, suukottelu tai seksuaalinen kanssakäyminen voivat välittää bakteerin toisesta henkilöstä.

  MRSA voi tarttua myös yhteiskäyttöisten esineiden kautta, kuten pyyhkeiden, vaatteiden, vuodevaatteiden tai kuntosalilaitteiden kautta. Bakteerin kantavien henkilöiden ympäristössä olevat esineet voivat siirtyä bakteerin kantajalta toiselle, jos esineitä ei puhdisteta asianmukaisesti. Lisäksi MRSA-bakteeri voi elää pitkään ympäristössä ja tartuttaa uusia henkilöitä.

  Sairaalassa tai hoitokodissa MRSA-tartunnat ovat yleisiä, sillä tällaisissa paikoissa olevilla potilailla on usein monia lääkkeitä kestävät bakteerit. MRSA-tartunta voi levitä sairaalassa henkilöstöltä potilaille ja potilailta henkilöstölle. Sairaalassa tapahtuvalla tartunnalla on suurempi riski vaarallisiin infektioihin kuin tartunnalla, joka tarttuu ympäristössä.

  On tärkeää huolehtia henkilökohtaisesta hygieniasta ja desinfioida yhteiskäyttöiset esineet asianmukaisesti. Pese kädet huolellisesti saippualla ja vedellä, erityisesti ennen ruoanlaittoa, syömistä ja kosketeltua yhteiskäytössä olevia esineitä. Käytä vain henkilökohtaisia pyyhkeitä ja vaatteita ja vältä harrastamasta urheilua tai kuntosalilla käymistä MRSA-tartunnan saaneiden henkilöiden kanssa.

  Jos MRSA-tartunnan epäillään levinneen, ota yhteyttä lääkäriin tai hoitajaan mahdollisimman pian. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä laboratoriotestejä bakteerin havaitsemiseksi ja asianmukaista hoitoa varten.

  Yhteenvetona voidaan todeta, että MRSA-tartunta voi tarttua henkilökohtaisen kontaktin tai yhteiskäyttöisten esineiden kautta. Hyvä käsihygienia ja asianmukainen desinfiointi voivat ehkäistä tartunnan leviämistä. Jos MRSA-tartunnan epäillään levinneen, ota nopeasti yhteyttä lääkäriin tai hoitajaan asianmukaisen hoidon saamiseksi.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.