Miten Meluvamma Syntyy

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #5574

  +

  Miten Meluvamma Syntyy?

  Meluvamma on kuulovaurio, joka syntyy altistumisesta liian voimakkaalle äänelle. Suomessa meluvamma on yleinen ongelma, sillä monet ammatit tai harrastukset vaativat voimakasta äänentuotantoa. Meluvammoja esiintyykin erityisesti teollisuus- ja rakennustyöntekijöillä, moottoriurheilijoilla, muusikoilla ja konserteissa kävijöillä.

  Meluvamman syntyyn vaikuttaa äänen voimakkuuden lisäksi myös altistumisen kesto. Kun voimakas äänialtistus jatkuu pidemmän aikaa, se voi aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia kuulolla. Meluvamma voi syntyä myös yksittäisen voimakkaan äänihuippun vuoksi. Esimerkiksi räjähdys tai laukaus voi aiheuttaa meluvamman.

  Meluvammaa ei voi hoitaa lääkityksellä tai leikkauksella, vaan sen hoito keskittyy kuulon suojeluun. Meluvammojen ehkäisy onkin erittäin tärkeää, sillä kerran syntyneen vamman jälkeen sitä ei voi enää korjata.

  Miten Meluvammaa Voi Ehkäistä?

  Meluvamman ehkäisy perustuu äänentason vähentämiseen tai altistumisajan rajoittamiseen. Työpaikoilla onkin tärkeää huolehtia osastoilla olevien melualtistustasojen pysyvän kohtuullisina. Työntekijöille on tarjottava kuulosuojaimia, joiden avulla äänentasoa voidaan merkittävästi vähentää.

  Myös vapaa-ajan harrastuksissa melualtistusta tulee rajata. Moottoriurheiluharrastajat voivat käyttää korvatulppia, konserteissa kävijät voivat hankkia korvatulppia, joilla äänitasoa voidaan vähentää merkittävästi. Tämä koskee myös musiikin kuuntelua kuulokkeiden avulla.

  Meluvamman kehittymistä voi ehkäistä myös hyvällä suojauksella. Työ- ja vapaa-ajan tilanteissa kannattaa suosia asianmukaisia suojausvarusteita, kuten kypäriä, kasvosuojia, kuulosuojaimia ja muita vastaavia varusteita.

  Kuinka Tunnistaa Meluvamman?

  Meluvammaa on vaikea tunnistaa varsinkin sen varhaisessa vaiheessa. Aluksi voi esiintyä lieviä oireita, kuten korvien soimista tai tinnitusta. Näitä oireita voi ilmetä melun jälkeen, mutta ne voivat myös olla jatkuvia. Pahempia oireita ovat kuulon heikentyminen, joka voi vaikuttaa puheen erotteluun sekä kuulon häiriöihin, kuten huminaan ja surinaan.

  Jos epäilet meluvammaa, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Meluvamma voidaan diagnosoida kuulontutkimuksessa. Tutkimuksessa mitataan kuulon alenemaa eri taajuusalueilla, tarkastellaan tinnituksen vakavuutta sekä tehdään muita kuulontutkimuksia.

  Miten Hoitaa Meluvammaa?

  Meluvammaa ei voida hoitaa lääkkeillä, eikä se ole täysin parannettavissa. Kuulon suojelu on tärkein hoitokeino, jotta vamma ei pahene. Kuulonsuojaimia tulee käyttää jatkuvasti melualtistuksen aikana. Kuulonsuojaimia on monenlaisia, ja ne voidaan räätälöidä kunkin tilanteen mukaan.

  Tinnituksen hoitoon on olemassa joitain keinoja, kuten fysioterapia, psykoterapia ja akupunktio. Tinnituksen oireita voidaan myös lievittää erilaisilla hoitovalmisteilla. Hoidot voivat auttaa pitämään oireet hallinnassa, vaikka kuulon parantamiseen ei olekaan keinoja.

  Meluvammojen ehkäisy on erittäin tärkeää, ja se on tärkeintä myös sitten, kun on jo tullut meluvamma. Pienikin melutason alentaminen ja riittävän kuulosuojan käyttäminen voivat auttaa estämään lisävammoja. Meluvamma on vakava kuulovamma, joka vaatii huomiota ja hoitoa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.