Miten Meitä Hallitaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #5214

  +

  Miten Meitä Hallitaan

  Nykyään monet meistä tuntevat olonsa turhautuneiksi ja voimattomiksi hallituksen tai muiden vaikutusvaltaisten tahojen edessä. Tämä johtuu usein siitä, että emme ymmärrä tarpeeksi hyvin niitä mekanismeja, joilla yhteiskuntaa hallitaan ja päätöksiä tehdään. Tässä artikkelissa käsittelemme muutamia tapoja, joilla Suomessa meitä hallitaan.

  Eduskunta ja hallitus

  Suomi on parlamentaarinen demokratia, mikä tarkoittaa sitä, että meidän hallintojärjestelmämme perustuu kansan valitsemiin edustajiin. Vaalit pidetään neljän vuoden välein, ja ne valitsevat kansanedustajat eli ihmisiä, jotka ovat vastuussa maan hallituksen muodostamisesta. Hallitus koostuu pääministeristä ja muista ministereistä, jotka ovat vastuussa eri hallinnonaloista.

  Lobbying

  Lobbying, tai lobbaus, tarkoittaa painostamista. Useat tahot voivat käyttää painostusta pyrkiäkseen vaikuttamaan poliitikkoihin ja virkamiehiin niin, että päätökset suosisivat heidän etuaan. Lobbying voi olla avointa ja julkista, mutta usein se tapahtuu taustalla ja ilman suurempaa julkista huomiota. Monet yritykset, järjestöt ja yhteisöt käyttävät lobbausta vahvistaakseen omaa asemaansa.

  Media

  Media on erittäin tärkeä tekijä, kun pohditaan sitä, miten meitä hallitaan. Media vaikuttaa siihen, mitä me tiedämme, miten ajattelemme ja millaisia päätöksiä teemme. Poliittiset puolueet ja muut tahot käyttävät mediaa oman agendansa esille tuomiseen. Medialla on myös valtaa päättää, mitkä asiat saavat huomiota ja millaisella tavalla. Siksi on tärkeää seurata useita eri uutislähteitä ja pysyä kriittisenä.

  Hallinnon byrokratia

  Bryokratia tarkoittaa sitä, että hallintojärjestelmä on byrokraattinen ja raskas. Tämä tarkoittaa usein sitä, että päätöksenteon ja päätöksien saaminen voi olla hidasta. Tarvitaan erilaisia raportteja, lupia ja hyväksyntöjä ennen kuin päätös voidaan tehdä. Tämä voi olla haasteellista niille, jotka pyrkivät nopeisiin muutoksiin. Toisaalta byrokraattisuus voi myös olla hyödyllinen, sillä se voi lisätä päätösten läpinäkyvyyttä ja laadukkuutta.

  Kansalaisaktivismi

  Vaikka voimakkaiden ja vaikutusvaltaisten tahojen näkemyksen esille tuominen voi tuntua haastavalta, monet Suomessa ovat päättäneet käyttää kansalaisaktivismia vaikuttaakseen yhteiskunnallisiin asioihin. Kansalaisaktivismi voi tarkoittaa allekirjoituskampanjoita, mielenosoituksia, kirjeitä ja sähköposteja poliitikoille ja muille päättäjille tai muita tapoja esiin tuoda mielipiteitään. Kansalaisaktivismi voi olla tehokas tapa vaikuttaa muutoksiin, ja se on myös todiste siitä, että vaikka meitä hallitaan monin tavoin, meillä on yhä valta puuttua asioihin, joita emme pidä oikeudenmukaisina.

  Lopuksi

  Monilla tavoin meitä hallitaan niin avoimesti kuin taustalla ja vaikutusvaltaisten tahojen voimakkaan painostuksen kautta. Yhteiskunnan hallinta on monimutkaista, ja sen ymmärtäminen voi auttaa meitä vaikuttamaan asioihin, jotka ovat meille tärkeitä. Jokaisella meillä on valta pitää päättäjät vastuullisina ja pyrkiä aktiivisesti muuttamaan asioita, jotka vaikuttavat meihin negatiivisesti.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.