Miten Mehiläiset Tekevät Hunajaa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:53 pm #936

  +

  Miten Mehiläiset Tekevät Hunajaa

  Suomessa hunajan syöminen on melkein kansallinen harrastus, mutta harva meistä oikeastaan tietää, miten hunaja syntyy. Sitä luonnollisesti tuottavat kimalaiset ja mehiläiset. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, miten mehiläiset tekevät hunajaa.

  Mehiläisten elämä

  Mehiläiset ovat sosiaalisia hyönteisiä, joilla on hyvin organisoitu yhteiskunta ja selkeät roolit. Mehiläispesän kuningatar huolehtii muninnasta ja on ainoa naaraspesän jäsen, jolla on lisääntymiskyky. Työläismehiläiset hoitavat kaikkia muita tehtäviä, kuten hunajan keräämisen, pesän siivoamisen ja toukkien ruokkimisen. Koiraat, eli kuhnurit, eivät tee juuri mitään muuta kuin lisääntymisyrityksiä.

  Kun kesän lämpö tulee ja kukkien määrä kasvaa, mehiläispesän työläismehiläiset alkavat kerätä kukista mettä. Metyksi kutsutaan kukkien sokeriseksi eritteeksi, jota mehiläiset kantavat pesäänsä hunajamahassaan. Matkalla pesään, mehiläiset kuljettavat mettä suussaan, mikä saa syljenentsyymit sulattamaan osan sen sisältämistä sokereista.

  Kun mehiläinen pääsee pesään, se syöksee mettä suuhunsa ja syljenentsyymi alkaa hajottaa sokerit glukoosiksi ja fruktoosiksi. Sitten mehiläinen purskauttaa mettä pesän solujen seinämille, joilla on imukykyisiä huokosia. Kun mehiläinen huomaa, että toinen mehiläinen irroittaa pesäseinästä sen puristamaa mehiläisvahaa, se alkaa tehdä samaa ja peittää mettä ohuella hunajakerroksella.

  Hunajan kypsyminen

  Kun solua varten on kerätty tarpeeksi hunajaa, mehiläiset kapsaavat sen vahalla kiinni ja peittävät sen vahalla ja lennättämällä mehiläisvahan solun suulle. Mettä sisältävä solu on nyt valmis kypsyttymään.

  Kuivatusprosessin aikana veden haihtuminen ja erilaisten entsyymien lisääntyminen muuttavat mettä hunajaksi. Huoneenlämpötilassa prosessi kestää yleensä muutaman päivän, mutta mehiläiset nopeuttavat prosessia puhaltamalla ilmaa pesään. Ne myös irrottavat ylimääräisen kosteuden ja sokerit, jotka eivät kuulu hunajaan.

  Kypsytetty hunaja on niin paksua, että se ei enää valu pois solusta, ja sen vesi- ja sokeripitoisuus ovat optimaaliset säilyvyyden kannalta. Kypsä hunaja on makeaa ja sen väri ja maku riippuvat mistä kukista mettä on kerätty. Hunajaa kerätään pesistä, kun se on täysin kypsää ja valmista syömiseen.

  Johtopäätös

  Mehiläiset ovat erittäin tärkeitä hyönteisiä, ja ne ovat olennainen osa Suomen luontoa. Niiden työssä on paljon monimutkaisuutta ja järjestystä, joka johtaa herkullisen ja ravitsevan tuotteen, kuten hunajan, valmistukseen. Mehiläiset tekevät hunajaa keräämällä ja kokoamalla kukkien mettä, joka kypsyy kuivatusprosessin aikana pesässä, kunnes se on kypsää, makeaa ja syötävää. Yksi mehiläisparvi voi tuottaa paljon hunajaa, mutta vaatii monen mehiläisen yhteistyön ja taitavuuden. Hunajan tuotanto on vain yksi tapa, jolla mehiläiset auttavat ylläpitämään terveellistä ekosysteemiä ja luontoa Suomessa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.