Miten Media Vaikuttaa Ihmisiin

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:53 pm #1295

  +

  Miten Media Vaikuttaa Ihmisiin

  Media on osa arkipäiväämme ja vaikuttaa monin eri tavoin ihmisiin. Se voi tuottaa iloa, tietoa, turvallisuuden tunnetta ja yhteenkuuluvuutta, mutta samaan aikaan myös stressiä, ahdistusta, pelkoa ja vihaa. Tässä artikkelissa tarkastellaan, miten media vaikuttaa meihin ja mitä vaikutuksia sillä voi olla.

  Median vaikutukset

  Media vaikuttaa ihmisiin monella tapaa. Se välittää tietoa, vaikuttaa mielipiteisiin, tuo esiin erilaisia näkökulmia ja tarjoaa viihdettä. Median vaikuttavuus riippuu siitä, kuinka paljon me altistumme sille ja kuinka vaikuttavaa sisältö on.

  Jos media kertoo usein negatiivisia uutisia, se voi vaikuttaa meidän käsitykseen maailmasta. Negatiivinen uutisointi voi lisätä ahdistusta ja pelkoa, ja vaikuttaa meidän mielialaan.

  Median viihdepuoli voi myös vaikuttaa meihin voimakkaasti. Esimerkiksi some voi tuntuu koukuttavalta ja siihen voi uppoutua tuntikausiksi. Some-keskusteluissa saatamme kokea tarvetta puolustaa omaa kantaamme ja olla oikeassa, mikä voi johtaa jopa konflikteihin.

  Yhteiskunnalliset vaikutukset

  Medialla on suuri vaikutus yhteiskuntaan. Se asettaa esimerkiksi uutisissa keskeisiin kohtiin poliittisia näkökulmia. Toisinaan media voi nostaa esiin yksilöiden tai ryhmien epäkohtia tai rikkomuksia, mutta joskus se voi myös luoda negatiivisia stereotypioita.

  Median vaikuttavuus näkyy myös esimerkiksi vaaleissa. Poliitikot käyttävät yhä enemmän mediassa tapahtuvaa henkilöbrändäystä, joka pyrkii vaikuttamaan ihmisten äänestyspäätökseen.

  Miten media vaikuttaa arkeemme?

  Koska media on osa arkeamme, sen sisältö voi vaikuttaa meihin jokapäiväisellä tasolla. Median kautta kerrotaan esimerkiksi, minkälaisia vaatteita kannattaa käyttää, millaisia asuinalueita pidetään trendikkäinä, mikä on kaikkein suosituin ruokavalio, ja niin edelleen. Median kautta ihmiset myös vertailevat omaa elämäänsä muihin ihmisiin tai perheisiin ja pyrkivät löytämään oman paikkansa yhteiskunnassa.

  Median kautta myös monet ilmiöt ovat laajemman yleisön tiedossa kuin koskaan ennen. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen, pakolaiskriisin ja ihmisoikeuskysymysten kanssa käydään verkossa laajasti keskustelua. Myös hyvinvointitrendit, kuten mindfulness ja superfoodit, leviävät mediassa nopeasti.

  Kuinka kohdata mediaa?

  Koska mediavaikutukset ovat kaikkialla, on tärkeää opetella kohtaamaan mediaa kriittisesti. Aktiivinen käyttäjä tiedostaa sen, että jokainen mediasisältö on jonkun tuottama ja että se voi olla vääristeltyä. Siksi sisällön luotettavuus ja tarkkuus kannattaa aina tarkistaa useasta lähteestä.

  On myös hyvä muistaa, että media ei ole todellinen elämä. Some-kuvat saattavat näyttää täydellisiltä, mutta arkirealismi voi olla aivan erityyppistä. Median kuluttaminen kannattaa pitää terveellisellä tasolla ja välillä kannattaa myös pitää breikki mediasta.

  Johtopäätös

  Media on osa elämäämme, ja sen merkitys korostuu nykyään entisestään. Media vaikuttaa meihin ja yhteiskuntaan monella tapaa, mutta sen vaikutusten voi olla sekä positiivisia että negatiivisia. Tärkeintä on osata tarkastella mediaa kriittisesti ja pitää sen kuluttaminen terveellisellä tasolla.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.