Miten Matkustettiin Ennen Rautateiden Rakentamista

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:53 pm #5822

  +
  Miten Matkustettiin Ennen Rautateiden Rakentamista

  Rautateiden rakentaminen mullisti matkustamisen Suomessa, mutta ennen rautateiden aikaa matkustamisen tavat olivat huomattavasti erilaisia. Tämä artikkeli kertoo siitä, miten matkustettiin ennen rautateiden rakentamista ja millaisia kulkuneuvoja käytettiin.

  1. Hevoskyydit

  Ennen rautateitä hevoskyydit olivat yleinen tapa matkustaa. Hevosilla kulkiessa matkan kesto oli pitkä, mutta hevoset mahdollistivat liikkumisen myös syrjäisemmille alueille. Hevoskyydeistä tuli tärkeä osa kauppaa ja talouselämää, sillä hevosten avulla rahdin kuljettaminen oli helpompaa. Hevoskyydillä matkustaminen oli kuitenkin myös kallista, eikä se ollut kaikkien saavutettavissa.

  2. Vesiliikenne

  Vesiliikenne oli toinen tärkeä matkustamisen tapa ennen rautateitä. Vesi tarjosi hyvät mahdollisuudet liikkua pitkiä matkoja nopeasti, ja rannikkokaupungeille meriliikenne oli usein ainoa yhteydenpitoväline sisämaahan. Kuitenkin vesiliikenteen käyttö oli sääolosuhteiden ja jäätymisen vuoksi rajoitettua eikä se ollut aina turvallista.

  3. Kävely ja kantaminen

  Lyhyitä matkoja kuljettiin kävellen tai kantaen, mikä oli halvin ja yksinkertaisin tapa matkustamiseen. Ihmiset kävelivät usein päivittäiset matkansa, kuten maatilan ja lähikylien väliset matkat. Myös kauppiaat kantoivat tavaransa selässään tai kärryissä, jolloin heidän oli mahdollista kulkea pidempiä matkoja.

  4. Postitie ja tiedonkulku

  Postitie oli tärkeä reitti, jota pitkin posti kulki paikasta toiseen. Tieto kulki myös postia pitkin, joka toimi ihmisten yhteydenpitovälineenä. Postitie oli yksi ensimmäisiä yhteydenpitovälineitä ja se on ollut käytössä jo yli 200 vuotta. Postinkuljetus oli erityisen tärkeää, koska postitse välitettiin paitsi kirjeitä myös rahoja, tärkeitä asiakirjoja ja muuta tärkeää informaatiota.

  5. Vaunut ja kärryt

  Kuljettajien oli mahdollista käyttää vaunuja tai kärryjä, mikä helpotti matkan tekoa pidemmälle. Vaunut ja kärryt olivat suosittuja etenkin kaupungeissa ja suurempien teiden varsilla. Vaunuihin kuului usein hevonen tai muleti, jotka vetivät vaunuja. Vaunuja oli myös erilaisia, kuten käärmesvaunut ja koriveriset vaunut, jotka olivat suosittuja varsinkin hienostoasukkaiden käytössä.

  Vaikka rautateiden aika on mullistanut matkustamisen Suomessa, ennen rautateitä ihmiset ovat kuitenkin onnistuneet liikkumaan ja kuljettamaan tavaroita monin eri keinoin. Erilaiset kulkuneuvot, kuten hevoskyydit, vesiliikenne ja kävely, tekivät matkustamisesta mahdollista. Vaikka matkustaminen oli silloin huomattavasti hidasta nykypäivään verrattuna, oli se kuitenkin mahdollista, ja ihmiset onnistuivat kuljettamaan tavaroita, ihmisiä ja tärkeitä viestejä paikasta toiseen.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.