Miten Matkakorvaus Lasketaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:53 pm #790

  +

  Miten Matkakorvaus Lasketaan?

  Matkakorvaus on suoritus, joka maksetaan henkilölle, joka matkustaa työtehtävissä. Suomessa matkakorvauslaskelmaa koskevat ohjeet ovat työ- ja elinkeinoministeriön antamia.

  Matkakorvauksen perustana ovat yleisesti matkan pituus, matkan tarkoitus ja ajankohdan mukaan määräytyvät kustannukset. Matkakorvauksen laskeminen voi kuitenkin vaihdella työnantajien välillä, sillä kaikki eivät maksa matkakorvauksia samoilla perusteilla.

  Matkakorvauksen laskentaan liittyy usein monimutkaisia kaavoja ja yksityiskohtia, mutta joitakin matkakorvauslaskennan perusperiaatteita ovat:

  Matkakorvaus kilometripohjaisesti

  Yleinen kulukorvaus on kilometrikorvaus, joka lasketaan ajoneuvon käytön perusteella. Pääsääntöisesti työmatkat maksetaan joko kokonaisena kilometrikorvauksena tai henkilökunnalle mahdollisesti maksettavaa kilometrikorvausta.

  Kokonaisena kilometrikorvauksena tarkoitetaan korvausta, joka kattaa kaikki autolla tehdyt matkat ja perustuu ajokilometreihin sekä verovapaaseen korvauksenirtisanomiseen. Kilometrikorvaus perustuu aina tiettyyn kilometrimäärään tai ajoneuvon käyttötunteihin.

  Yöpymiskorvaukset

  Lisäksi työmatkoista aiheutuvat yöpymiskorvaukset ovat tärkeitä monille työntekijöille. Työmatkalla yöpymisestä maksettava korvaus kattaa matkakustannukset, majoitus- ja ateriakustannukset sekä muut kulut, kuten yhteiskäyttöautojen kustannukset paluupäivästä.

  Yöpymiskorvaus maksetaan yleensä kattamaan kaikki yöpyjän kustannukset syntymisedellytyksen mukaan. Yöpymiskorvaus ilmoitetaan päiväkorvaushinnan yhteydessä verotettavana työkorvauksena. Vuonna 2021 Suomessa yöpymiskorvauksen veroetu on 43 euroa yöltä.

  Yöpymiskorvauksen määrä on yleensä sidoksissa yöpymispaikan sijaintiin ja hintaan. Korvaus eroaa myös sen mukaan, ovatko yöpymiskustannukset työnantajan vai työntekijän maksettavia.

  Päivä- ja ateriakorvaukset

  Päivä- ja ateriakorvauksilla on keskeinen rooli matkakorvauksia laskettaessa. Näitä korvauksia maksetaan yleensä työmatkan aikana syntyvistä ruokailukuluista ja muista kustannuksista. Päiväkorvauksen tarkoituksena on kattaa kaikki päivittäin syntyvät kulut, mukaan lukien majoitus, ateriat ja muut kulut.

  Työmatkan aikana syntyvistä kustannuksista maksettavan päiväkorvauksen määrä vaihtelee työnantajasta riippuen. Päiväkorvauksen määrä voi vaihdella paikasta ja maasta riippuen. Suomessa työmatkan päiväkorvaus on 44 euroa päivässä (2021).

  Ateriakorvaus puolestaan kattaa kustannukset, jotka johtuvat aterioinnista matkan aikana. Ateriakorvauksen määrä riippuu ruokailupaikasta, aterian tyypistä ja maittain eri verotuksessa sovellettavista perusteista.

  Johtopäätökset

  Matkakorvauksen laskeminen voi olla varsin haastavaa, mutta elintärkeää henkilöstön rekrytoinnissa ja säilyttämisessä. On tärkeää tuntea matkakorvauksia koskevat säädökset ja ohjeet sekä tutkia tarkasti omaan työtehtävään liittyvät matkustuskulut.

  Matkakorvaukset ovat tärkeä osa työnhakijoiden kokonaispalkkaa, sillä ne eivät ole verotettavia maksaessa. Työnantajalle maksettu matkakorvaus taas vähennetään verotuksessa. Muutkin kulukorvaukset ovat tärkeitä työmatkan aikana kertyvien kulujen yhteensä laskemiseksi. Lopuksi, ota huomioon, että matkakuluista maksettava korvaus vaikuttaa yleensä myös työmatkavakuutuksen ehtoihin ja korvausten määrään.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.