Miten Maidosta Poistetaan Laktoosi

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:53 pm #4950

  +
  Miten Maidosta Poistetaan Laktoosi

  Monille suomalaisille laktoosiintoleranssi on arkipäivää, ja monet heistä ovat joutuneet etsimään vaihtoehtoisia maitotuotteita, joista laktoosi on poistettu. Mutta miten maidosta poistetaan laktoosi?

  Laktoosi on maidon luonnollinen sokeri, joka koostuu glukoosista ja galaktoosista. Se on yksi tärkeimmistä ravintoaineista, jotka ovat välttämättömiä vauvojen ja pienten lasten kasvulle ja kehitykselle. Kehon laktoosi-intoleranssi johtuu siitä, että ihmisen keho ei pysty hajottamaan laktoosia ohutsuolessa olevan laktaasin puutteen takia. Seurauksena on epämukavuutta aiheuttavia oireita, kuten vatsakipua, ripulia ja ilmavaivoja.

  On olemassa useita tapoja poistaa laktoosi maidosta. Tärkeimmät menetelmät ovat:

  Laktaasi-entsyymin lisääminen maidon joukkoon:

  Tämä menetelmä perustuu siihen, että lisätään maidon joukkoon laktaasi-entsyymiä, joka hajottaa laktoosin glukoosiksi ja galaktoosiksi, joita keho voi käyttää helpommin ravintoaineina. Tämän prosessin avulla syntyy laktoosittomia maitotuotteita, kuten maitoa, kermaa, jogurttia ja juustoja.

  Suodattaminen:

  Tämä menetelmä perustuu siihen, että maidon läpi suodatetaan laktoosia hajottavaan entsyymiin. Suodattamalla laktoosi saadaan poistettua, mutta maidon ravintoarvot ja makutuntuma eivät muutu. Tämä menetelmä on yleensä tehokkaampi juustojen ja jogurttien kohdalla.

  Maidon hydrolyysi:

  Maidon hydrolyysin tarkoituksena on hajottaa laktoosi vedessä liukoisiksi osasiksi, joita keho voi käyttää ravintonaan. Tämä menetelmä johtaa siihen, että laktoosittoman maidon sokeripitoisuus laskee merkittävästi, mikä tekee siitä helpommin sulavia ihmisille, joilla on laktoosi-intoleranssi.

  Miksi laktoosittoman maidon ostaminen on kallista?

  Laktoosittoman maidon hinnan korkeus johtuu yksinkertaisesti siitä, että se vaatii enemmän prosessointia verrattuna tavalliseen maitoon. Kun maidonvalmistajat poistavat laktoosia maidosta, ne käyttävät erikoislaktaasi-entsyymiä, mikä on kalliimpaa kuin tavallinen entsyymi. Tämä vaikeuttaa tuotteen valmistusta ja nostaa sen hintaa.

  Onko laktoositon maito terveellisempää kuin tavallinen maito?

  Laktoosittoman maidon ravintoarvot eivät eroa merkittävästi tavallisesta maidosta. Laktoosittomassa maidossa on yhtä paljon proteiinia ja kalsiumia kuin tavallisessa maidossa. Se sisältää myös samoja vitamiineja ja muita ravintoaineita.

  Johtopäätös:

  Laktoosittomia maitotuotteita on saatavilla monissa kaupoissa, mutta tavallista maitoa voidaan helposti muuttaa laktoosittomaksi. On tärkeää valita tapa, joka sopii yksilöllisiin tarpeisiin ja mieltymyksiin. Riippumatta siitä, valitsetko tavallisen maidon vai laktoosittoman maidon, molemmat ovat hyviä ravintoaineiden lähteitä ja voivat olla osa terveellistä ruokavaliota.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.