Miten Maanjäristysaallot Syntyvät

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #3653

  +

  Miten Maanjäristysaallot Syntyvät?

  Maanjäristys on luonnonilmiö, joka aiheuttaa maapallon tärinää ja liikettä. Järistyksen vaikutus riippuu sen voimakkuudesta ja kestosta. Maanjäristys syntyy, kun maan kuoressa tapahtuu jyrkkä muutos, joka vapauttaa kertyneen energian.

  KUINKA MAANJÄRISTÄYS TAPAHTUU?

  Maapallon pinnan alla on kuoren ja maapallon ytimen välissä kuumaa, juoksevaa magmaa. Tämä magma liikkuu ja voi aiheuttaa kuoren liikettä ja jännityksen kertymistä.

  Kun jännitys kasvaa tarpeeksi suureksi, se aiheuttaa maan kuoren ympärillä olevan kiven rikkoutumisen. Kun kivi rikkoutuu, se vapauttaa energiaa, joka kulkee läpi maan kuoren aaltomaisena liikkeenä.

  Nämä aallot tunnetaan maanjäristysaaltoina, ja niitä voi syntyä eri syistä, kuten maanjäristysten, tulivuorten purkausten ja tektonisten liikkeiden seurauksena.

  MAANJÄRISTYSTEN ERILAISIA VOIMAKKUUKSIA

  Maan järistykset voivat vaihdella voimakkuudeltaan hyvin paljon. Pieni järistys voi tuntua kuin juna olisi mennyt ohi, kun taas suuret järistykset voivat aiheuttaa koko kaupungin tuhoutumisen.

  Järistyksen voimakkuus mitataan Richterin asteikolla, joka on nimetty Charles Richterin mukaan. Asteikko kulkee numeroilla 1-10 ja kasvaa eksponentiaalisesti. Jokainen kahden pisteen välinen ero Richterin asteikolla tarkoittaa kymmenkertaista voimakkuuseroa.

  Maapallon keskimääräinen järistykset voimakkuus on noin 5,5 ja suurimmat järistykset, joiden voimakkuus on yli 9, ovat erittäin harvinaisia.

  MITEN MAANJÄRISTYKSIÄ ENNAKOIDAAN?

  Maanjäristysten ennakointi on mahdotonta, mutta teknologia on auttanut tutkijoita ymmärtämään maapallon sisäistä dynamiikkaa ja järistyksen mahdollisuuksia.

  Maapallon järistysalueita tunnetaan ja seurataan säännöllisesti. Maanjäristysvaroitusjärjestelmiä on myös kehitetty havaitsemaan maanjäristyksen aiheuttama ryöppy jokaisella järistysalueella. Näin ihmisille voidaan antaa varoitus ennen kuin järistys saavuttaa heidän alueensa.

  LISÄVAROITTEET MAANJÄRISTYKSEN AIKOANA

  Jos huomaat, että olet maanjäristyksessä, on tärkeää pysyä rauhallisena ja noudattaa paikallisia varoitussignaaleja. Ensinnäkin on tärkeää pysyä poissa ikkunoista ja rakenteista, jotka voisivat romahtaa.

  Jos olet ulkona, yritä etsiä turvallinen paikka, jossa voit suojata itseäsi esimerkiksi puiden tai rakennusten takaa.

  On tärkeää olla tietoinen mahdollisista jälkijäristyksistä, jotka voivat seurata ensimmäistä järistystä. Nämä jälkijäristykset voivat olla yhtä vaarallisia kuin ensimmäinen järistys.

  VAROITUKSEN JÄLKEEN

  Kun järistys on ohi, on tärkeää pysyä valppaana ja noudattaa paikallisia ohjeita. Jälkijäristykset voivat jatkua päiviä tai jopa viikkoja järistyksen jälkeen.

  Pidä kiinteistösi tai kotisi vaurioiden tarkistamiseen tai rakenteiden tukemiseen koulutettuja ammattilaisia. Älä koskaan yritä mentaaliseen vaurioon itse, alitajunnan vaurioituminen voi aiheuttaa pysyviä vammoja.

  Lopuksi on tärkeää muistaa, että järistykset ovat luonnonilmiöitä, joita ei voida ennakoida. On tärkeää olla valppaana ja valmis toimimaan, jos järistys vaikuttaa sinuun tai ympäröivään alueeseen.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.