Miten Lumet Katolta

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:53 pm #6304

  +

  Miten lumet katolta – turvallisesti ja tehokkaasti

  Lumiset katot ovat tyypillinen näky Suomen talvessa. Vaikka lumipeite lisää talvimaisemien kauneutta, se voi myös aiheuttaa harmia ja riskejä. Jos katon lumikuorma kasvaa liian suureksi, se saattaa johtaa katon romahtamiseen tai vesivahinkoon. Lisäksi lumet katolla voivat vaurioittaa kattotarvikkeita ja putkia, jos ne putoavat alas.

  Siksi on tärkeää osata poistaa lumet katolta turvallisesti ja tehokkaasti. Tässä artikkelissa kerromme, miten lumet katolta kannattaa poistaa.

  Työvälineet ja varusteet

  Lumien poistoon tarvitset muutaman työvälineen ja varusteen:

  – Lumilapio: Valitse kevyt, mutta kestävä lapio, joka ei vahingoita kattoa tai kattotarvikkeita.

  – Harja: Harja soveltuu pienempien lumikerrosten poistamiseen ja herkempien kattojen puhdistamiseen.

  – Liukuesteet: Lumityötä ei kannata tehdä liukkaalla katolla. Käytä liukuesteitä kuten liukuestemattoja tai suksisauvoja, jotta voit työskennellä turvallisesti.

  – Turvavaljaat: Jos katto on jyrkkä tai korkea, käytä aina turvavaljaita. Turvavaljaiden käyttö on erityisen tärkeää yli kolmen metrin korkeudessa työskenneltäessä.

  – Kypärä: Käytä kypärää suojataksesi päätäsi mahdollisilta vahingoilta.

  – Suojakengät: Valitse suojakengät, jotka pitävät hyvin liukkaalla alustalla.

  Ajoitus ja sää

  Lumityötä kannattaa tehdä silloin kun lumipeite on vielä pieni. Tämä minimoi katon vaurioitumisen riskin ja helpottaa työskentelyä. Joskus lumet on kuitenkin poistettava paksun lumipeitteen alta, ja tällöin on tärkeää odottaa sopivaa säätä. Kylmä ja kuiva sää on parasta mahdollista säätä lumien poistamiseen. Mene katon päälle vasta sen jälkeen, kun lumi on kovaa ja hyvin pakattua eikä se enää tiivisty kovin helposti.

  Tekniikka

  Lumien poisto aloitetaan lapion avulla. Työskentele aina valjaiden kanssa, varsinkin jos katto on korkea tai jyrkkä. Aloita lapioiminen katon reunasta ja etene kohti harjaa. Vedä lunta ulos lapion vierestä eikä sen päältä, jotta kattotarvikkeet eivät vahingoitu. Älä käytä raskaita työkaluja, kuten aurausautoja, sillä ne voivat vahingoittaa kattoa ja kattotarvikkeita.

  Kun lumi on poistettu katon päältä, puhdista myös kourut ja syöksytorvet. Näin varmistat, että sulamisvesi pääsee virtaamaan vapaasti talon ulkopuolelle.

  Muita vinkkejä

  – Jos et ole varma omasta turvallisuudestasi, käytä ammattilaisen palveluja.

  – Jos katon reunassa on jääpuikkoja, poista ne varovasti vasaralla.

  – Vältä lumien työntämistä katon reunan yli, sillä se voi johtaa lumivyöryyn.

  Johtopäätös

  Lumien poisto katolta vaatii huolellisuutta ja turvallisuutta. Muista käyttää oikeita työvälineitä ja varusteita, työskennellä oikeassa säässä ja käyttää oikeaa tekniikkaa. Näillä ohjeilla voit poistaa lumet katoilta turvallisesti ja tehokkaasti.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.