Miten Lukion Kurssit Valitaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:53 pm #210

  +

  Miten Lukion Kurssit Valitaan?

  Lukion kurssit ja niiden valitseminen voi tuntua aluksi haastavalta, mutta se on tärkeää ja voi vaikuttaa tulevaisuuden opiskelumahdollisuuksiin. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten valitset lukion kurssit Suomessa.

  Perusasiat lukion kursseista

  Lukion kursseista on määritelty valtakunnalliset opetussuunnitelmat, joissa on määritelty pakolliset ja valinnaiset kurssit. Pakollisia kursseja on noin puolet kaikista tarjolla olevista kursseista ja ne on suoritettava, jotta lukio voidaan päättää. Valinnaisia kursseja on sitten tarjolla lähes sata, joiden joukosta on valittava ne kurssit, joita haluat suorittaa.

  Mitä huomioida kurssien valinnassa?

  Kurssien valinnassa on tärkeää miettiä omaa kiinnostusta, erityisesti silloin kun valitset valinnaisia kursseja. On hyvä miettiä mihin suuntaan haluaa suuntautua tulevaisuudessa ja valita sen mukaisia kursseja. Esimerkiksi, jos on kiinnostunut teatterista tai musiikista, voi valita musiikin tai kuvataiteen kursseja. Lisäksi on suositeltavaa valita kursseja, jotka auttavat valmistautumaan korkeakouluopintoihin tai juuri omaan kiinnostuksenkohteeseen sopivaan ammatinharjoittamiseen.

  Valitse myös kursseja, jotka tukevat ja laajentavat omaa näkökulmaa maailmaan. Esimerkiksi, jos on kiinnostunut kulttuurien tutkimisesta, voi valita maailmanuskonnoista kertovia kursseja. Tällä tavoin lukio-opiskelu auttaa hakijaa kasvamaan yksilönä ja saamaan uusia näkökulmia ympäröivään maailmaan.

  Mitä ovat pakolliset kurssit?

  Pakolliset kurssit ovat määritelty lukion opetussuunnitelmassa, ja niiden suorittaminen on välttämätöntä, jotta opiskelija voi päästä lukion jälkeen eteenpäin. Pakolliset kurssit jakautuvat eri oppiaineisiin, kuten matematiikkaan, äidinkieleen ja maantieteeseen.

  Mitä ovat valinnaiset kurssit?

  Valinnaisia kursseja on lähes sata lukiossa tarjolla, ja niiden suorittaminen on kunkin lukio-opiskelijan oma valinta. Valinnaisia kursseja voi valita esimerkiksi kiinnostuksen tai mahdollisten tulevaisuuden suunnitelmien pohjalta. Jos esimerkiksi aikoo hakea opiskelemaan muotoilua, voi ottaa valinnaisia kursseja, jotka tukevat tätä tavoitetta.

  Kurssien valintaopas

  Tässä esimerkki perusoppilaitoksen tarjoamasta kurssivalintalomakkeesta, jossa voi muokata omaa opiskelupolkua eri oppiaineiden välillä.

  Esimerkki kurssivalintalomakkeesta:

  LYKK-pohjan lukion kurssivalintalomake:

  Obligatoriska ämnen

 • Äidinkielen ja kirjallisuuden kursseja 9
 • Matematiikan kursseja 6
 • Vieraiden kielten kursseja 5
 • Yhteiskuntaopin kursseja 3
Valinnaiset aineet

 • Vieraiden kielten kursseja 5
 • Matematiikan kursseja 6
 • Biologian kursseja 4
 • Maantieteen ja ympäristöopin kursseja 3
 • Terveystiedon kurssi 1
 • Näin valitset kurssit:

  1. Selvitä pakolliset kurssit ja valitse ne, joita ei ole aiemmin suorittanut
  2. Valitse kiinnostaviin oppiaineisiin liittyvät valinnaiset kurssit
  3. Suunnittele tulevaisuuttaan ajatellen tarvittavat kurssit tiettyihin yliopistoihin tai ammatteihin hakiessa, jos sellaisia tietää
  4. Varmista, että kurssit ovat opiskelijan omien tavoitteiden mukaisia

  Lukion kurssit valitaan siis omien kiinnostusten ja tavoitteiden mukaisesti. Kurssit suoritetaan omassa tahdissa, mutta huomioitavaa on, että jotta kyseinen oppiaine voidaan suorittaa, on kaikki siihen vaadittavat kurssit suoritettava. Valintojen tekeminen voi tuntua aluksi haastavalta, mutta tärkeintä on kuunnella omaa itseä ja tehdä valintoja sen mukaisesti.
  **

  • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.