Miten Lomat Kertyy
- Tämä aihe on tyhjä.
-
JulkaisijaArtikkelit
-
+
Miten lomat kertyvät Suomessa?
Loma-ajasta ja siihen oikeuttavista vapaapäivistä on Suomessa säädetty lailla. Varsinaisen lomaoikeuden ohella työntekijällä on oikeus tietyin edellytyksin saada vapaata esimerkiksi valtiollisina juhlapyhinä.
Lomaoikeus
Lomaoikeus perustuu työsopimuslakiin. Työntekijällä on oikeus vähintään neljän viikon lomanmääräytymisvuodessa. Lomanmääräytymisvuosi on yleensä kalenterivuosi, mutta se voi olla myös esimerkiksi tilitoimiston tilikauden mukaan määräytyvä. Lomaa ei kerry yli kuuden kuukauden työsuhteessa.
Lomakorvaus
Jos työsuhde päättyy ennen loman pitämistä, työntekijä on oikeutettu lomakorvaukseen. Se on 9 % vuosipalkasta. Jos työsuhde päättyy loman aikana, loma maksetaan työntekijälle kokonaisuudessaan lomakorvauksena.
Vapaapäivät
Lisäksi työntekijällä on oikeus erilaisiin vapaisiin, joista yleisimpiä ovat valtiolliset juhlapyhät. Näitä ovat uudenvuodenpäivä, loppiainen, vapunpäivä, helatorstai, juhannus, itsenäisyyspäivä ja joulupäivä. Jos jokin näistä päivistä osuu sunnuntaille, vapaa siirtyy seuraavaan arkipäivään.
Lomat osa-aikatyössä
Osa-aikatyössä loman pituus ja kertyminen määräytyvät työsuhteen keston ja säännöllisen viikkotyöajan mukaisesti. Esimerkiksi jos työntekijä työskentelee puolipäiväisesti, kertyy lomaa kaksi viikkoa.
Työntekijällä on oikeus pitää lomaa maksetulla palkalla. Lomalta maksetaan sama palkka kuin normaalilta työviikolta, eli mahdolliset ylitunnit huomioidaan. Lomaa pitäessään työntekijä ei saa tehdä työtä, joka voisi haitata loman tarkoitusta.
Lomakauden suunnittelu
Lomapäivät on suunniteltava yhteisymmärryksessä työnantajan kanssa. Työnantajalla taas on oikeus määrätä lomakauden ajankohta, joka voi olla enintään neljä kuukautta. Lomakauden ajoitus vaihtelee eri alojen ja yritysten välillä.
Lomakorvaus ja vapaat ulkomailta palatessa
Lomakorvausta ei yleensä makseta, jos työntekijä siirtyy suoraan toiseen työsuhteeseen. Jos taas työntekijä palaa ulkomailta Suomeen työhön, työntekijä voi saada lomakorvausta, jos ulkomailla oleskelu on edeltänyt vähintään kuusi kuukautta.
Vapaat valtiollisina juhlapyhinä ovat osa lomaa. Jos työntekijä kuitenkin haluaa pitää lomaa vapaapäivää edeltävänä tai seuraavana päivänä, se pitää erikseen sopia työnantajan kanssa.
Yhteenveto
Suomessa työntekijällä on oikeus vähintään neljän viikon lomaan lomanmääräytymisvuodessa. Lomakorvaus on 9 % vuosipalkasta. Lisäksi työntekijällä on oikeus erilaisiin valtiollisiin juhlapyhiin. Lomaa pitäessä työntekijä saa saman palkan kuin normaalissa työssä. Työnantajalla on oikeus määrätä lomakauden ajankohta, joka voi olla enintään neljä kuukautta. Lomakorvausta ei yleensä makseta, jos työntekijä siirtyy suoraan toiseen työsuhteeseen.
** -
JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.