Miten Leskeneläke Lasketaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #2326

  +

  Miten Leskeneläke Lasketaan

  Leskeneläke on Suomessa myönnettävä etuus, joka maksetaan puolisoiden välisen avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen päättyessä leskeytyneelle puolisolle. Leskeneläkkeen suuruus määräytyy monien eri tekijöiden perusteella, mutta yleensä sen suuruutta laskettaessa otetaan huomioon puolisoiden väliset tuloerot ja avioliiton kesto.

  Leskeneläkkeen laskemisessa käytetyt perusteet ovat samat riippumatta siitä, onko kyseessä kansaneläke vai työeläke. Kansaneläkkeen saamiseksi edellytetään yleensä alinta eläkeikää, joka on tällä hetkellä 65 vuotta, kun taas työeläkkeen saamiseksi tulee olla täyttänyt eläkeikä.

  Ensimmäinen askel leskeneläkkeen laskemisessa on selvittää, onko leskeneläkkeen saajalla myös omaa eläkettä. Mikäli henkilöllä on omaa eläkettä, se vaikuttaa leskeneläkkeen suuruuteen. Jos henkilöllä ei ole omaa eläkettä, leskeneläkkeen määrä on seuraavan kaavan mukainen:

  Perusosan määrä x perusosan korotuskerroin

  Perusosan määrä on kansaneläkkeessä 685,59 euroa kuukaudessa, kun taas työeläkkeellä se on yksilöllinen. Perusosan korotuskerroin määräytyy puolisoiden avioliiton keston perusteella. Mitä pidempään avioliitto on kestänyt, sitä korkeampi on korotuskerroin. Korotuskerroin voi olla maksimissaan 1,6.

  Mikäli henkilöllä on omaa eläkettä, leskeneläkkeen määrä lasketaan seuraavilla perusteilla:

  1. Lesken ansio- ja eläketulot.
  2. Eron ja leskeytyksen jälkeen työsuhteessa olevan lesken omat ansiotulot.
  3. Lesken eläketulot.
  4. Leskeneläkkeen myöntämishetkellä voimassa olevan leskeytyneen puolison eläkekertymä.

  Näiden tietojen perusteella laskettava leskeneläkkeen määrä voi olla jopa 60 prosenttia puolison eläkkeen määrästä. Leskeneläkkeeseen vaikuttavat myös muut tekijät, kuten mahdollinen perhe-eläke ja toimeentulotuen myöntäminen.

  Leskeneläkkeen saajan tulee myös muistaa, että joissain tilanteissa leskeneläkkeen määrä voi muuttua. Esimerkiksi jos lesken avioituu uudelleen tai alkaa saada itse eläkettä, leskeneläkkeen määrä saattaa pienentyä tai hävitä kokonaan.

  Yhteenvetona voidaan todeta, että leskeneläkkeen laskeminen ei ole yksiselitteinen asia ja siihen vaikuttaa monia tekijöitä. Paras tapa selvittää oman leskeneläkkeen määrä on ottaa yhteyttä omaan eläkevakuutusyhtiöön tai Kansaneläkelaitokseen. He voivat yksilöidysti kertoa leskeneläkkeen määrän ja laskemisen perusteet.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.