Miten Lasketaan Yrityksen Arvo

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:53 pm #504

  +

  Miten lasketaan yrityksen arvo?

  Yrityksen arvon määrittäminen on tärkeä osa yrityskauppaa, mutta myös muutoin hyödyllinen tieto esimerkiksi yhtiön rahoitusta ja johtamista ajatellen. Yrityksen arvon määrittäminen voi perustua useaan eri menetelmään, jotka sopivat eri tilanteisiin ja tarkoituksiin.

  Yleisimmät yrityksen arvon määrittämisen menetelmät

  1. Tulomenetelmä – arvonmääritys perustuu yrityksen tulevien kassavirtojen ennustamiseen ja nykyarvon laskemiseen. Tulomenetelmä soveltuu erityisesti pitkään toimineiden ja ennustettavien yritysten arvonmääritykseen.

  2. Vertailumenetelmä – arvonmääritys perustuu muiden vastaavien yritysten myyntihintoihin tai arvioihin niiden arvosta. Vertailumenetelmä soveltuu erityisesti tilanteisiin, joissa markkinoilla on runsaasti samanlaisia yrityksiä.

  3. Tasearvo – arvonmääritys perustuu yrityksen omaisuuden ja velkojen vähentämiseen toisistaan. Tasearvo soveltuu erityisesti tilanteisiin, joissa yrityksen käyvä arvo on alle sen tasearvon.

  Yrityskaupan yhteydessä arvonmääritys

  Kun yrityksen arvoa lasketaan yrityskausta varten, tulee huomioida myös muita seikkoja kuin yrityksen taloudellinen arvo. Esimerkiksi yrityksen maine ja brändi, henkilöstö ja asiakassuhteet vaikuttavat myös yrityksen arvoon.

  Yrityskauppatilanteessa on yleistä, että ostaja ja myyjä eivät ole yksimielisiä yrityksen arvosta. Tällöin voidaan käyttää ns. hintaneuvottelua, jossa kumpikin osapuoli esittää perustelunsa yrityksen arvolle ja neuvottelee lopputuloksesta.

  Yrityksen arvon merkitys yrityksen rahoituksessa

  Yrityksen arvo on merkityksellinen myös silloin, kun yritys hakee rahoitusta esimerkiksi lainan tai sijoituksen muodossa. Rahoittajat selvittävät yrityksen arvon eri menetelmin ja käyttävät sitä päätöksenteossaan.

  Yrityksen arvon kasvattaminen onkin tärkeää, sillä se auttaa houkuttelemaan investointeja ja rahoitusta. Yrityksen arvoa voidaan kasvattaa esimerkiksi kehittämällä tuotteita ja palveluita, laajentamalla markkinoita tai tehostamalla toimintaa.

  Johtopäätös

  Yrityksen arvon määrittäminen on tärkeä osa monenlaisia päätöksiä, kuten yrityskauppaa, rahoituksen hankkimista tai yhtiön johtamista. Arvonmäärityksessä käytetään erilaisia menetelmiä, joista jokainen soveltuu eri tilanteisiin ja tarkoituksiin. Yrityksen arvon kasvattaminen on tärkeää, sillä se auttaa yritystä kasvamaan ja houkuttelemaan investointeja ja rahoitusta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.