Miten Lasketaan Suorakulmion Pinta Ala

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #3200

  +

  Miten lasketaan suorakulmion Pinta-ala?

  Suorakulmio on yksi yleisimmistä geometrisista muodoista, joita käytetään rakennuksissa, huonekaluissa, pihoilla ja monissa muissa paikoissa. On tärkeää tietää kuinka laskea suorakulmion pinta-ala, sillä se auttaa sinua tekemään tarkkoja laskelmia ja saamaan oikean määrän materiaalia projektillesi.

  Suorakulmion pinta-ala lasketaan kertomalla suorakulmion kahden vierekkäisen sivun pituudet keskenään. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun täytyy tietää suorakulmion pituus ja leveys, jotta voit laskea sen pinta-alan. Laskukaavaksi se näyttää seuraavalta:

  Pinta-ala = pituus x leveys

  Esimerkki: Jos suorakulmion pituus on 10 metriä ja leveys on 5 metriä, sen pinta-ala on 50 neliömetriä (10 x 5 = 50).

  Jos suorakulmio on hieman monimutkaisempi, siihen on lisättävä muutamia vaiheita. Jos esimerkiksi suorakulmiosi sisältää kaksi tai useampia suorakulmaisia alueita, sinun on laskettava ne erikseen ja yhdistettävä sitten tulokset.

  Esimerkki: Jos sinulla on suorakulmio, jonka pituus on 12 metriä ja leveys on 6 metriä, ja siinä on keskiosa, jossa on 4 metrin leveys ja 3 metrin pituus, sinun on laskettava pinta-ala erikseen molemmille alueille.

  Keskialueen pinta-ala = ? x r², jossa r = 2 ja ? ? 3,14. Tämä tarkoittaa sitä, että keskialueen pinta-ala on noin 12,56 neliömetriä.

  Sisemmän suorakulmion pinta-ala = pituus x leveys = 3 x 4 = 12 neliömetriä.

  Koko suorakulmion pinta-ala = keskialueen pinta-ala + sisemmän suorakulmion pinta-ala + ulomman suorakulmion pinta-ala = 12,56 + 12 + 36 = 60,56 neliömetriä.

  Suorakulmioiden pinta-alan lisäksi on tärkeää tietää, että pyöreät muodot lasketaan eri tavalla. Pyöreän alueen pinta-ala lasketaan kaavan mukaisesti:

  Pinta-ala = ? x säde², jossa r on pyöreän alueen säde.

  Esimerkiksi, jos haluat laskea ympyrän pinta-alan, jonka halkaisija on 8 metriä, sinun täytyy laskea säde ensin. Koska halkaisija on 8 metriä, säde on 4 metriä. Kaavan mukaan ympyrän pinta-ala on 50,24 neliömetriä (3,14 x 4² = 50,24).

  Yhteenvetona voidaan todeta, että suorakulmion ja muiden geometristen muotojen pinta-alan laskeminen on helppoa kun palauttaa perussäännöt mieleensä. Suorakulmion pinta-ala lasketaan kertomalla pituus ja leveys, kun taas ympyrän pinta-ala lasketaan kertomalla ? (noin 3,14) ja säde. Huolellinen laskeminen ja oikeiden lukujen käyttäminen auttavat saavuttamaan tarkkoja tuloksia.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.