Miten Lasketaan Netosta Brutto

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #1674

  +

  Miten lasketaan netosta brutto Suomessa?

  Bruttotulot ja nettopalkka ovat termejä, joita usein käytetään puhuttaessa palkasta ja ansioista. Bruttotulo on koko tulosumma, joka kertyy, kun lasketaan yhteen kaikki saatavilla olevat tulot. Nettotulo on se osuus bruttotuloista, josta on vähennetty verot ja muut maksut, kuten eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut. Bruttotulo ja nettotulo ovat siis kaksi eri asiaa, eivätkä ne ole vaihdettavissa keskenään.

  Suomessa bruttopalkan ja nettotuloksen välillä on useita veroluonteisia palkkamaksuja. Nämä maksut ovat erittäin tärkeitä, koska ne auttavat Suomen hallitusta rahoittamaan erilaisia palveluja, kuten terveydenhuoltoa, koulutusta ja turvallisuutta. Yleisimmät verot, jotka vähennetään palkasta, ovat verotus, eläkemaksut, työttömyysvakuutusmaksu ja sairausvakuutusmaksu. Jokainen näistä maksuista lasketaan eri tavalla.

  Jos haluat laskea nettopalkan bruttopalkasta, sinun on ensin tiedettävä, kuinka paljon maksuja suoraan vähennetään palkastasi. Nettopalkan laskeminen on helppoa, jos tiedät maksut ja veroprosentin. Seuraavassa on yleinen esimerkki siitä, miten nettopalkka lasketaan Suomessa.

  Esimerkki:
  Bruttopalkka: 2500 euroa kuukaudessa
  Veroprosentti: 23%

  Valtion tulovero on Suomessa progressiivinen, mikä tarkoittaa, että veroaste nousee tulojen lisääntyessä. Jos palkkasi ylittää tietyn rajan, veroaste nousee korkeammaksi. Seuraavassa on valtiolle maksettavan tuloveron määrä, kun palkka on 2500 euroa:

  Vero = (2500 – 1625) x 0,23 = 219,25 euroa

  Eläkemaksujen määräksi Suomessa on asetettu vähintään 7,15% bruttopalkasta. Seuraavassa on laskelma, jonka avulla voit laskea eläkemaksujen määrän bruttopalkasta:

  Eläkemaksut = 2500 x 0,0715 = 178,75 euroa

  Työntekijän maksettavaksi on määrätty myös pakollinen työttömyysvakuutusmaksu. Tämä maksu on 0,5% bruttopalkasta. Seuraavassa on laskelma, jonka avulla voit laskea työttömyysvakuutusmaksun määrän bruttopalkasta:

  Työttömyysvakuutusmaksu = 2500 x 0,005 = 12,50 euroa

  Lopuksi voit laskea sairausvakuutusmaksun määrän. Tämä maksu on 1,5% bruttopalkasta. Seuraavassa on laskelma, jonka avulla voit laskea sairausvakuutusmaksun määrän bruttopalkasta:

  Sairausvakuutusmaksu = 2500 x 0,015 = 37,50 euroa

  Kun olet laskenut kaikki verot ja maksut yhteen, voit laskea, kuinka paljon nettotuloja sinulle jää viimeisenä päivänä. Seuraavaan laskelmaan sisältyvät kaikki verot ja maksut:

  Nettopalkka = 2500 – 219,25 – 178,75 – 12,50 – 37,50 = 2052 euroa kuukaudessa

  Täten bruttopalkan ja nettotuloksen välinen ero on 448 euroa (2500-2052). Tämä on määrä, joka menee palkasta verona ja maksuna hallinnon eri palvelujen rahoittamiseksi.

  Yhteenveto:
  Bruttotulo ja nettotulo ovat kaksi eri asiaa, eikä niitä voi vaihtaa keskenään. Nettopalkan laskeminen Suomessa voi olla monimutkaista, koska useita veroluonteisia palkkamaksuja vähennetään palkasta. Tunnistamalla nämä maksut ja laskemalla ne yhteen voit laskea helposti nettopalkan. Suomessa bruttosta nettoon siirryttäessä on tärkeää ymmärtää, että hallinto käyttää näitä maksuja rahoittaakseen tärkeitä palveluja.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.