Miten Lasketaan Laitteen Sähkönkulutus

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #1067

  +

  Miten lasketaan laitteen sähkönkulutus?

  Laitteiden sähkönkulutus on tärkeää tietää, jotta voidaan arvioida niiden vaikutusta sähkölaskuun sekä ympäristöön. Laitteen kulutuksen laskeminen on helppoa, kun tietää sähkön yksikköhinnan ja laitteen tehon. Seuraavassa kerrotaan, miten voit laskea laitteen sähkönkulutuksen.

  Teho ja yksikköhintainen sähkö

  Laitteen sähkönkulutus lasketaan laitteen tehon ja sähkön yksikköhinnan avulla. Teho mitataan wateissa, ja se löytyy usein laitteen teknisistä tiedoista. Esimerkiksi televisio voi kuluttaa 50 watin teholla, kun taas kahvinkeittimen tehoksi ilmoitetaan 1000 wattia.

  Yksikköhintaiseen sähköön vaikuttaa sähkösopimuksen hinta sekä ne perusmaksut, jotka liittyvät sähkönsiirtoon ja verotukseen. Suomessa yleisimmin käytetään kilowattituntia (kWh) mittayksikkönä sähkönkulutuksessa. Yhden kilowattitunnin hinta vaihtelee sähköyhtiöiden sekä sopimuksen mukaan, mutta se on Suomessa yleensä noin 10–15 senttiä.

  Sähkönkulutuksen laskeminen

  Laitteen sähkönkulutus lasketaan kertomalla sen tehon ja käyttöajan tuntimäärä sähkön yksikköhinnalla.

  Esimerkiksi, jos televisio kuluttaa 50 wattia ja sitä käytetään neljä tuntia päivässä, laitteen kulutus on:

  50 W x 4 h = 200 Wh päivässä

  200 Wh / 1000 = 0,2 kWh päivässä

  Jos yhden kilowattitunnin hinta on 15 senttiä, televisiolle tulee sähkölaskua vain 3 sentin verran päivässä.

  Sähkönkulutuksen laskeminen on yhtä helppoa myös käyttäessäsi kahvinkeitintä tai jääkaappia. Kahvinkeittimen teho on usein noin 1000 wattia, ja jos keität kahvia 10 minuuttia, se kuluttaa vain noin 0,16 kWh päivässä. Sen sijaan jääkaapin tehovaatimus voi olla jopa 1500 wattia, mutta koska se on aina päällä, sitä ei voi laskea samalla tavoin.

  Tärkeitä huomioita

  Huomioitavaa sähkönkulutusta laskettaessa on, että laitteen teho voi olla ilmoitettu vain nimellistehona, joka ei ole sama kuin sen todellinen kulutus. Esimerkiksi parketinpesukoneessa on usein pomppaamassa tehosta, joka kuluttaa enemmän energiaa kuin käyttötavallinen. Myös eri mallien välillä voi olla suurta eroa tehovaatimuksessa.

  Myös kiinnitettävä huomiota laitteen käyttöaikaan. Esimerkiksi jos televisiota käytetään arkipäivisin vain neljä tuntia, mutta viikonloppuna 12 tuntia päivässä, sen kulutus kasvaa huomattavasti.

  Sähkökulutuksen yksinkertaisimpiin tapoihin kotitaloudessa kuuluu valojen sammuttaminen, kun niitä ei tarvita. Kaksi sammutettua 100 watin hehkulamppua on päivässä pitäneenä päällä saman kokemuksen kuin 1 000 watin keittolevy. Sähköä tuottavat myös koneiden automaattiset sammutustoiminnot, jotka vähentävät turhaa kulutusta esimerkiksi television taustalla ja eri laturimuodoissa.

  Johtopäätös

  Laitteen sähkönkulutuksen laskeminen on helppoa, kun on tiedossa sen teho ja käyttöaika, jotka kerrotaan sähkön yksikköhinnalla. Sähkön kulutusta arvioitaessa on huomattava, että laitteen ilmoitettu teho voi olla vain nimellisteho ja käyttöaika vaikuttaa huomattavasti laitteen kulutukseen. Vaikka laite kuluttaisi vähän sähköä, päivittäinen käyttöaika saattaa nostaa sähkölaskua huomattavasti.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.