Miten Lasketaan Kokemusvuodet

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #5251

  +

  Miten lasketaan kokemusvuodet?

  Kokemusvuodet ovat tärkeitä työllistymisessä ja ammatillisen kehityksen kannalta, mutta moni ei tiedä, miten ne lasketaan. Kokemusvuosien laskemiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa, mutta tässä artikkelissa käydään läpi yleisimmät kokemusvuosien laskentaan käytetyt menetelmät.

  Kokemusvuodet ilmaisevat ajanjaksoa, jonka henkilö on työskennellyt tietyssä työssä tai ammatissa. Kokemusvuosien määrän perusteella työnantajat arvioivat henkilön osaamista ja kokemusta, mikä vaikuttaa muun muassa palkkaukseen ja urakehitykseen.

  1. Alkamispäivämäärän mukaan

  Yleisin tapa laskea kokemusvuodet on käyttää alkamispäivämäärää. Tässä menetelmässä lasketaan päivien ja kuukausien tarkkuudella se aika, jonka henkilö on työskennellyt kyseisessä työssä tai ammatissa.

  Esimerkiksi jos henkilö on aloittanut työskentelyn 1.1.2015 ja nykyinen päivä on 1.1.2022, henkilön kokemusvuosien määrä on seitsemän vuotta. Tämä voidaan laskea seuraavasti:

  – Vuodet: 2022 – 2015 = 7 vuotta
  – Kuukaudet: 1 – 1 = 0 kuukautta
  – Kokemusvuodet yhteensä: 7 vuotta

  Kokemusvuodet lasketaan siis tässä tapauksessa vain vuosien perusteella, mutta joissakin tapauksissa myös kuukaudet ja päivät voivat vaikuttaa kokemusvuosien määrään.

  2. Tunteina tai päivinä laskettuna

  Toinen tapa laskea kokemusvuodet on tunteina tai päivinä laskettuna. Tämä menetelmä on yleisempi tuntipalkkaisissa töissä, joissa työaika vaihtelee esimerkiksi viikottain tai kuukausittain.

  Esimerkiksi jos henkilön työaika on 7 tuntia päivässä ja hän on työskennellyt neljä päivää viikossa viiden vuoden ajan, kokemusvuosien määrä on noin 8 680 tuntia tai noin 365 päivää.

  3. Aseman ja vastuiden mukaan

  Kokemusvuosien määrä voidaan myös arvioida henkilön aseman ja vastuiden perusteella. Tämä menetelmä sopii erityisesti johtajille ja muille korkean tason tehtävissä toimiville henkilöille, joiden tehtävät ovat hyvin erilaisia vuosien varrella.

  Esimerkiksi jos henkilö on toiminut yhden vuoden ajan myyntijohtajana ja sen jälkeen viisi vuotta toimitusjohtajana, hänen kokemusvuosien määränsä voi olla kuusi vuotta. Tämä menetelmä on kuitenkin hyvin subjektiivinen, koska arvio kokemusvuosien määrästä riippuu henkilön tehtävistä ja vastuista.

  Yhteenveto

  Kokemusvuosien laskeminen voi olla monimutkaista ja subjektiivista, mutta kaikissa menetelmissä pyritään arvioimaan henkilön osaamista ja kokemusta työssä tai ammatissa. Yleisin tapa laskea kokemusvuodet on käyttää alkamispäivämäärää, mutta myös tuntien tai päivien laskeminen sekä henkilön asema voivat vaikuttaa kokemusvuosien määrään.

  On tärkeää huomata, että kokemusvuodet eivät aina kerro koko totuutta henkilön osaamisesta ja kokemuksesta. Kokemusvuodet ovat kuitenkin tärkeä osa ansioluetteloa ja voivat vaikuttaa merkittävästi urakehitykseen.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.