Miten Lasketaan Dieselvero

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #2055

  +

  Miten lasketaan dieselvero?

  Dieselvero on Suomen valtion perimä vero, joka kohdistuu dieselkäyttöisiin ajoneuvoihin. Veron suuruus määräytyy muun muassa ajoneuvon hiilidioksidipäästöjen ja käyttötarkoituksen mukaan. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin siitä, miten dieselvero lasketaan ja mitä se tarkoittaa Suomessa asuville ihmisille.

  Veron määräytyminen

  Dieselveron määräytyminen riippuu ensisijaisesti ajoneuvon käyttötarkoituksesta. Liikennenkäyttöön rekisteröityjen dieselkäyttöisten ajoneuvojen verotus perustuu päästöjen määrään, kun taas työkoneiden ja maatalouskäytössä olevien ajoneuvojen verotukseen vaikuttavat muut tekijät.

  Liikennekäyttöön tarkoitettujen ajoneuvojen dieselveron määräytymiseen vaikuttaa niiden hiilidioksidipäästöt. Mitä enemmän ajoneuvon päästöt ovat, sitä korkeampi vero on. Tämä kannustaa ihmisiä valitsemaan ajoneuvoja, joilla on mahdollisimman vähäiset päästöt.

  Vaikka dieselvero onkin korkea, Suomessa dieselkäyttöisiä ajoneuvoja on silti paljon käytössä. Tämä johtuu muun muassa siitä, että dieselmoottorit ovat yleisesti ottaen taloudellisempia kuin bensiinimoottorit. Dieselmoottorit kuluttavat vähemmän polttoainetta, mikä vähentää auton käyttökustannuksia. Tämä onkin yksi syy siihen, miksi monet suomalaiset valitsevat dieselkäyttöisen auton.

  Veron laskeminen

  Dieselveron laskeminen on hieman monimutkaisempi prosessi kuin bensiiniveron laskeminen. Kuten aiemmin mainittiin, dieselveron suuruus riippuu muun muassa ajoneuvon hiilidioksidipäästöistä. Veron suuruus lasketaan näin:

  • Ensin lasketaan auton käyttövoimavero perustuu sen hiilidioksidipäästöihin.
  • Sen jälkeen lasketaan autoveron määrä samalla perusteella.
  • Tulojen yhteissumma on dieselvero.

  Esimerkiksi jos auton hiilidioksidipäästöt ovat 150 grammaa kilometrillä, vero on noin 500 euroa vuodessa.

  Vaikutus ihmisten arkeen

  Dieselvero vaikuttaa ihmisten arkeen erityisesti ajoneuvojen hankintapäätöksiin sekä ajoneuvojen käyttökustannuksiin. Veron korkea taso kannustaa ihmisiä valitsemaan vähäpäästöisempiä ajoneuvoja, mikä taas edistää ympäristön hyvinvointia.

  Toisaalta, veron korkea taso voi myös nostaa dieselkäyttöisten ajoneuvojen hankintakustannuksia ja käyttökustannuksia. Tämä voi olla haaste varsinkin niille, jotka ajavat paljon ja ovat riippuvaisia omasta autostaan.

  Kaiken kaikkiaan dieselvero on tärkeä osa Suomen verotusjärjestelmää, ja se pyrkii edistämään ympäristöystävällistä liikkumista Suomessa. Veron korkeus tulee kuitenkin aina vaikuttamaan ihmisten valintoihin ajoneuvojen suhteen. Ihmisten tulee huomioida verotus asioidessaan autonkaupassa, sekä laskea tarkkaan erilaisten vaihtoehtojen todellinen käyttökustannus.

  Yhteenveto

  Dieselvero on Suomen valtion perimä vero, joka kohdistuu dieselkäyttöisiin ajoneuvoihin. Veron suuruus määräytyy ajoneuvon hiilidioksidipäästöjen perusteella. Veron korkea taso kannustaa ihmisiä valitsemaan vähäpäästöisempiä ajoneuvoja, mutta voi myös nostaa dieselkäyttöisten ajoneuvojen hankinta- ja käyttökustannuksia. Suomalaisten tulee huomioida dieselvero valitessaan ajoneuvojaan, ja laskea tarkkaan erilaisten vaihtoehtojen todellinen käyttökustannus.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.