Miten Lasketaan Bruttopalkka Nettopalkasta

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #923

  +

  Miten Lasketaan Bruttopalkka Nettopalkasta

  Bruttopalkka ja nettopalkka ovat kaikille tuttuja termejä, mutta niiden ero voi aiheuttaa hämmennystä. Bruttopalkka on summa, joka työnantaja maksaa työntekijälle ennen veronpidätystä ja muita maksuja. Nettopalkka on summa, joka työntekijälle jää verojen ja muiden maksujen jälkeen. Tässä artikkelissa kerromme, miten bruttopalkka lasketaan nettopalkasta.

  Ennen kuin voit laskea bruttopalkan nettopalkasta, sinun on tiedettävä, mitkä verot ja muut maksut vähennetään palkastasi. Suomessa lähes kaikilla työntekijöillä on verotettavaa palkkaa, josta maksetaan erilaisia veroja, kuten tuloveroja, kirkollisveroja ja sosiaaliturvamaksuja.

  Suomessa tulovero määräytyy Verohallinnon veroprosenttilaskurin avulla. Veroprosenttilaskurissa veroprosentti määräytyy tulojen ja vähennysmäärien perusteella. Veroprosentti vaihtelee henkilön tulojen mukaan, joten jokaisen kannattaa tarkistaa oma veroprosenttinsa säännöllisesti. Veroprosentti voi muuttua elämäntilanteen muutosten tai palkankorotusten myötä.

  Kirkollisvero peritään, jos henkilö kuuluu evankelis-luterilaiseen tai ortodoksiseen kirkkoon. Kirkollisvero on noin 1-2 % verotettavasta tulosta, riippuen kirkon jäsenmaksusta.

  Sosiaaliturvamaksuja ovat työeläkemaksu, työttömyysvakuutusmaksu ja sairausvakuutusmaksu. Työeläkemaksu on noin 24 % palkasta, työttömyysvakuutusmaksu noin 1,5 % ja sairausvakuutusmaksu noin 1,5 %. Nämä prosenttiluvut vaihtelevat hieman ammattiryhmän ja vakuutusyhtiön mukaan.

  Kun tiedät, mitä veroja ja maksuja sinulta vähennetään, voit laskea bruttopalkan nettopalkan avulla. Menetelmä on seuraava:

  1. Laske bruttopalkan veroprosentti käyttämällä Verohallinnon veroprosenttilaskuria.

  2. Laske verovähennykset veroprosentin mukaan. Verovähennykset ovat tulonhankkimisvähennys, ansio- ja pääomatulovähennys sekä työtulovähennys. Nämä vähennykset pienentävät veron määrää.

  3. Vähennä verot ja muut maksut bruttopalkasta. Tämä summa on nettopalkkasi.

  Esimerkki:
  Jos bruttopalkkasi on 3000 euroa kuukaudessa ja veroprosenttisi on 25%, verot ja muut maksut ovat 750 euroa kuukaudessa (25% x 3000 euroa). Jos sinulla on verovähennyksiä 500 euroa kuukaudessa, nettopalkkasi on 2250 euroa kuukaudessa (3000 euroa – 750 euroa – 500 euroa).

  On hyvä pitää mielessä, että muitakin tekijöitä voi vaikuttaa bruttopalkan ja nettopalkan eroon. Työntekijän palkka voi esimerkiksi sisältää luontoisetuja, jotka ovat verotettavaa tuloa. Näitä voivat olla esimerkiksi työsuhdeajoneuvo tai lounasetu. Lisäksi palkkaan voi vaikuttaa veronalainen ylityökorvaus tai bonukset.

  Bruttopalkan ja nettopalkan ymmärtäminen on tärkeää, jotta voi suunnitella talouttaan paremmin. Kun tiedät, miten bruttopalkka lasketaan nettopalkasta, voit asettaa realistisia tavoitteita esimerkiksi säästämisen suhteen. Veroprosenttiin kannattaa myös kiinnittää huomiota, sillä se voi muuttua elämäntilanteen muutosten tai palkankorotusten myötä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.