Miten Laskea Todennäköisyys
- Tämä aihe on tyhjä.
-
JulkaisijaArtikkelit
-
+
Miten Laskea Todennäköisyys?Todennäköisyys on matemaattinen käsite, jota käytetään arvioimaan jonkin tapahtuman todennäköisyyttä. Todennäköisyys voidaan laskea monella eri tapaa, mutta yleisimmin se lasketaan kertoimena tai prosentteina. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimpiä tapoja laskea todennäköisyyttä.
1. Klassinen todennäköisyys
Klassinen todennäköisyys perustuu oletukseen, että kaikki mahdolliset lopputulokset ovat yhtä todennäköisiä. Esimerkiksi, jos heitetään kolikkoa, lopputulokset ovat ”kruuna” ja ”klaava”, ja kummankin todennäköisyys on 50 prosenttia.
Klassisen todennäköisyyden kaava on yksinkertainen. Todennäköisyys lasketaan jakamalla suotuisien lopputulosten määrä kaikkien mahdollisten lopputulosten määrällä.
Esimerkki: Kun heitetään tavallista noppaa, lopputuloksia on kuusi. Jos halutaan tietää todennäköisyys saada silmäluku 4, suotuisia lopputuloksia on yksi. Todennäköisyys saada silmäluku 4 on siis 1/6 eli noin 17 prosenttia.
2. Eksperimentaalinen todennäköisyys
Eksperimentaalinen todennäköisyys perustuu todellisiin kokeisiin tai havaintoihin. Tämän menetelmän avulla voidaan arvioida esimerkiksi urheilutapahtuman tai loton voittomahdollisuuksia.
Eksperimentaalisen todennäköisyyden kaava on hieman erilainen. Todennäköisyys lasketaan jakamalla suotuisten tapahtumien määrä kokeiden kokonaismäärällä.
Esimerkki: Jos kokeillaan, kuinka usein kolikko pysähtyy kruunaan, tehdään esimerkiksi 100 heittoa. Jos kolikko pysähtyy kruunaan 40 kertaa, todennäköisyys sille, että kolikko pysähtyy kruunaan on 40 prosenttia.
3. Tilastollinen todennäköisyys
Tilastollinen todennäköisyys perustuu historiallisiin tietoihin ja tilastoihin. Tämän menetelmän avulla voidaan arvioida esimerkiksi yritystoiminnan riskiä tai sään ennustettavuutta.
Tilastollisen todennäköisyyden kaava on samankaltainen kuin eksperimentaalisen todennäköisyyden kaava. Todennäköisyys lasketaan jakamalla suotuisten tapahtumien määrä tilastojen kokonaismäärällä.
Esimerkki: Jos tarkastellaan säätilastoja viimeisten 100 vuoden ajalta, voidaan todeta, että Suomessa talvella pakkasten todennäköisyys on yli 90 prosenttia.
4. Yhdistetty todennäköisyys
Joskus on tarpeen laskea yhtä aikaa useamman tapahtuman todennäköisyys. Tällöin käytetään yhdistettyä todennäköisyyttä.
Yhdistetyn todennäköisyyden laskeminen on hieman monimutkaisempaa kuin yksittäisen tapahtuman todennäköisyyden laskeminen. Todennäköisyys lasketaan kerroksena, jossa kerrotaan yhteenlaskettujen todennäköisyyksien kertoimet.
Esimerkki: Jos halutaan tietää todennäköisyys saada kaksi kruunaa peräkkäin, kerrotaan kahden kruunan todennäköisyydeksi 1/2 x 1/2 = 1/4 eli 25 prosenttia.
Johtopäätös
Todennäköisyyden laskeminen on tärkeä matemaattinen taito, joka löytää käyttöä niin arkipäivän tilanteissa kuin tieteellisessä tutkimuksessakin. Tämä artikkeli kävi läpi yleisimpiä todennäköisyyden laskemisen menetelmiä, klassisesta todennäköisyydestä tilastolliseen todennäköisyyteen. Tärkein oppi on kuitenkin se, että todennäköisyyden laskeminen perustuu aina joko oletuksiin, kokeellisiin havaintoihin tai tilastollisiin analyyseihin.
** -
JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.