Miten Lapsen Huoltajuus Määräytyy

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #3083

  +

  Miten Lapsen Huoltajuus Määräytyy?

  Lapsen huoltajuus on yksi avioerojen yleisimmistä kysymyksistä ja se voi olla monimutkainen prosessi. Huoltajuuden määräytymiseen vaikuttaa monia tekijöitä ja päätös tehdään aina lapsen edun ja tarpeiden mukaan.

  Ensisijaisesti huoltajuus annetaan yleensä molemmille vanhemmille yhteishuoltajuutena, mikä tarkoittaa, että vanhemmat jakavat vastuun lapsen kasvatuksesta ja päätöksistä, jotka liittyvät lapsen elämään. Tämä edellyttää kuitenkin vanhempien kykyä tehdä yhteistyötä ja kommunikoida avoimesti.

  Jos yhteishuoltajuus ei ole mahdollinen, huoltajuus annetaan yhdelle vanhemmalle eli yksinhuoltajuus. Päätettäessä yksinhuoltajuudesta, tuomioistuin ottaa huomioon monia tekijöitä, kuten vanhempien välinen suhde, lapsen ikä ja tarpeet sekä vanhempien kyky vastata lapsen tarpeisiin.

  Lisäksi huoltajuuteen vaikuttavat vanhempien kyky vastata lapsen taloudellisista tarpeista ja huolenpidosta sekä lapseen kohdistuneet väärinkäytökset tai laiminlyönnit. Jos jompikumpi vanhempi ei pysty vastaamaan näihin tarpeisiin, tuomioistuin voi antaa huoltajuuden toiselle vanhemmalle tai määrätä huoltajan ulkopuolelta.

  Huoltajuudella on vaikutuksia myös lapsen oleskeluun ja tapaamisoikeuksiin. Yhteishuoltajuudessa vanhemmat sopivat yhdessä lapsen elinpaikasta ja järjestävät tapaamisoikeudet. Yksinhuoltajalle määrätään yleensä lapsen elinpaikka ja toiselle vanhemmalle annetaan tapaamisoikeus.

  Huoltajuuden päätös on aina lapsen edun mukainen ja tuomioistuin voi muuttaa päätöstä tarpeen mukaan. Lisäksi huoltajuutta koskevat asiat voidaan ratkaista myös sovinnollisesti neuvottelemalla ja sopimalla vanhempien kesken.

  Kokonaisuudessaan lapsen huoltajuus on monimutkainen ja tärkeä asia, joka vaikuttaa lapsen elämään pitkään. Huoltajuuspäätöstä tehdessä on tärkeää muistaa lapsen etu ja tarpeet sekä vanhempien kyky toimia yhteistyössä lapsen parhaan edun mukaisesti.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.