Miten Lääkkeet Hävitetään

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:53 pm #2938

  +

  Miten lääkkeet hävitetään?

  Lääkkeiden käyttö on yleistynyt Suomessa merkittävästi, ja yli puolet suomalaisista käyttää lääkkeitä säännöllisesti. Kun lääkkeitä käytetään, on tärkeää muistaa myös niiden oikea hävittäminen. Lääkkeiden vääränlainen hävittäminen voi aiheuttaa ympäristö- ja terveysriskejä, sillä ne voivat päätyä esimerkiksi vesistöihin tai jätevesien mukana kiertoon.

  Miten lääkkeet eivät kuulu kotijätteeseen?

  Lääkkeiden hävittämisessä ensisijainen ohje on, ettei niitä tule laittaa normaaliin kotitalousjätteeseen. Lääkkeet eivät nimittäin hajoa kaatopaikalla riittävän nopeasti, ja ne voivat myös aiheuttaa haitallisia ympäristövaikutuksia.

  Lääkkeet tuleekin hävittää apteekin kautta. Suomessa on apteekkilaki, joka ohjaa apteekkeja ympäristön kannalta kestävään lääkkeiden hävittämiseen. Apteekit ottavat vastaan maksutta käyttämättömät, vanhentuneet tai muuten tarpeettomat lääkkeet ja hoitavat niiden turvallisen hävittämisen.

  Vähennetään jätettä myös kotona

  Lääkejätteen määrän vähentäminen tapahtuu myös kotona. Ylimääräisten lääkkeiden hankkimista tulee välttää ja tarkistaa lääkekaapit säännöllisesti, jotta vanhentuneet tai tarpeettomat lääkkeet eivät turhaan vie tilaa. Lääkpakkausten ohjeiden mukainen annostelu vähentää myös tarpeettoman lääkejätteen syntymistä.

  Lääkkeet tulisi säilyttää alkuperäispakkauksissaan ja huoneenlämpötilassa, poissa kosteudelta ja valolta. Vanhoja pillereitä ei tule heittää viemäriin tai wc-pönttöön, sillä ne voivat päätyä ympäristöön. Lääkkeiden purkit eivät kuulu Pantti-kierrokseen, vaan ne on lajiteltava muovipakkauksina.

  Kun lääkkeet on käytetty, miten ne hävitetään?

  Kun lääkkeet on käytetty, niiden hävittäminen on yhtä tärkeää kuin niiden oikea säilyttäminen. Käytettyjä lääkkeitä ei tule laittaa normaaliin kotitalousjätteeseen, vaan ne tulee viedä apteekkiin.

  Lääkkeet tulee palauttaa alkuperäispakkauksissaan, joista on poistettu henkilökohtaiset tiedot. Mikäli pakkaus on kadonnut tai rikkoutunut, voi lääkkeet palauttaa esimerkiksi suljettavassa pussissa.

  Johtopäätös

  Lääkkeiden oikea hävittäminen on tärkeä osa kestävää kehitystä. Kun lääkkeet hävitetään apteekin kautta, ne voidaan käsitellä ympäristön kannalta turvallisesti. Lääkkeiden käyttöä tulisi myös tarkkailla, jotta välttyisi tarpeettomalta lääkejätteeltä. Oikein käytettynä lääkkeet ovat tärkeä osa monen ihmisen terveydenhoitoa, ja niiden hävittämisestä kannattaa pitää huolta yhdessä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.