Miten Kuukautiskierron Pituus Lasketaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #5231

  +

  Miten Kuukautiskierron Pituus Lasketaan?

  Kuukautiskierron pituus tarkoittaa aikaa kahden peräkkäisen kuukautiskierron alun välillä. Se vaihtelee yksilöllisesti naisesta toiseen, mutta keskimääräinen kesto on noin 28 päivää. Kuukautiskierron pituuden laskeminen on tärkeää, jotta osaa tunnistaa omat kuukautiskierron vaiheet ja seurata mahdollisia poikkeamia.

  Kuukautiskierron vaiheet

  Kuukautiskierto koostuu neljästä vaiheesta: kuukautisvaihe, follikkelivaihe, ovulaatiovaihe ja luteaalivaihe. Kuukautisvaihe alkaa kuukautisverenvuodolla, joka kestää yleensä 3-7 päivää. Follikkelivaiheessa kohdun limakalvo paksuuntuu ja munarakkula kasvaa munasarjassa.

  Ovulaatiovaiheessa kypsä munasolu irtoaa munasarjasta ja voi hedelmöittyä, jos se kohtaa siittiön. Luteaalivaiheessa mahdollinen hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohtuun, tai se hajoaa ja erittyy kehosta. Tästä alkaa uusi kuukautiskierto.

  Kuukautiskierron pituuden laskeminen

  Kuukautiskierron alku on ensimmäinen päivä, jolloin kuukautisverenvuoto alkaa. Kuukautiskierron pituus lasketaan seuraavien kuukautisten alkuun saakka. Esimerkiksi, jos kuukautiset alkoivat 1. tammikuuta ja seuraavat kuukautiset alkoivat 28. tammikuuta, kuukautiskierron pituus oli 28 päivää.

  Kuukautiskierron pituus voi vaihdella kuukausittain ja eri naisilla. On tärkeää seurata kuukautiskiertoa useita kuukausia, jotta sen keskimääräinen kesto voidaan määrittää. Kuukautiskierron pituuden ennustaminen voi auttaa seuraamaan ovulaation ajankohtaa ja siten helpottaa raskauden suunnittelua tai ehkäisyä.

  Säännölliset ja epäsäännölliset kuukautiskierron pituudet

  Säännöllinen kuukautiskierto kestää yleensä 21-35 päivää. Jos kuukautiskierron pituus on yli 35 päivää, kutsutaan sitä oligomenorrheiaksi. Epäsäännöllinen kuukautiskierto vaihtelee yleensä enemmän kuin 35 päivän pituisesta pitkällä aikavälillä.

  Epäsäännöllinen kuukautiskierto voi olla merkki terveysongelmasta, kuten hormonihäiriöstä tai kilpirauhasen ongelmista. Jotkut sairaudet, kuten diabetes ja ylipaino, voivat myös vaikuttaa kuukautiskierron pituuteen. Jos kuukautiskierron pituus on epäsäännöllinen tai pitkäkestoinen, on hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa.

  Yhteenveto

  Kuukautiskierron pituus lasketaan kuukautisten ensimmäisestä päivästä seuraavien kuukautisten ensimmäiseen päivään saakka. Kuukautiskierron pituus vaihtelee yleensä naisesta toiseen ja riippuu monista tekijöistä. Normaali kuukautiskierron pituus on 21-35 päivää, kun taas kesto yli 35 päivää kutsutaan oligomenorreaksi. Jos kuukautiskierron pituus on epäsäännöllinen tai pitkäkestoinen, on hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.