Miten Kunnallisvero Lasketaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #3618

  +

  Miten kunnallisvero lasketaan Suomessa?

  Kunnallisvero on yksi Suomen perimistä veroista, joka maksetaan kunnalle asuinpaikan perusteella. Kunnallisvero kattaa noin kolmanneksen kuntien verotuloista ja sen suuruus vaihtelee eri kuntien välillä. Tässä artikkelissa käsitellään kunnallisveron laskentaa ja sen perusteita.

  Kunnallisveron laskemisen perusteet

  Kunnallisvero lasketaan pääsääntöisesti verovelvollisen asuinpaikan mukaan. Asuinpaikkana pidetään paikkaa, jossa henkilö asuu vakituisesti tai yli puolet vuodesta. Jos henkilöllä on useampi asuinpaikka Suomessa tai ulkomailla, hänen tulee ilmoittaa viranomaisille, mikä on hänen kotipaikkansa.

  Kunnallisvero määräytyy verovelvollisen tulojen perusteella. Tulojen ollessa esimerkiksi 30 000 euroa vuodessa, kunnallisveroprosentti on noin 18-19, riippuen kunnan veroprosentista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että henkilö maksaa noin 5 400-5 700 euroa kunnallisveroa vuodessa.

  Kunnallisvero lasketaan verotuskautta edeltäneen vuoden tuloista. Verotuskausi on kalenterivuosi, eli kunnallisverotuksessa käytettävät tulot ja verovuosi ovat aina vuoden viimeiseksi päiväksi.

  Kunnallisveroprosentit

  Kunnallisveroprosentti vaihtelee kunnittain ja sen päättää kunnanvaltuusto. Kunnallisveroprosentti on vähintään 16,5% ja enintään 22%. Tämä tarkoittaa sitä, että kunnallisvero voi olla eri suuruinen eri kunnissa.

  Kunnallisveroprosentit voivat muuttua vuosittain. Kunnan asukkaille ilmoitetaan uusista veroprosenteista aina vuoden vaihtuessa. Kannattaa muistaa, että vaikka kunnallisvero vaihteleekin eri kuntien välillä, sen perusteet ovat kaikissa kunnissa samat.

  Kunnallisverotuksen erityiskysymykset

  Kunnallisverotuksessa on joitakin erityiskysymyksiä, jotka kannattaa ottaa huomioon. Yrittäjien verotus on erilaista kuin palkansaajien. Yrittäjien tulee maksaa kunnallisveroa voitostaan yrityksessä, kun taas palkansaajien kunnallisvero maksetaan palkasta ja muista ansioista.

  Toinen erityiskysymys koskee ulkomaille muuttaneita ja Suomesta muuttaneita henkilöitä. Näiden henkilöiden kunnallisvero määräytyy eri perusteilla kuin niiden, jotka asuvat Suomessa ympäri vuoden. Ulkomaille muuttaneiden tulee ilmoittaa muutostaan Verohallintoon ja Suomesta muuttaneiden tulee tehdä lähtöilmoitus.

  Yhteenveto

  Kunnallisvero on yksi Suomen perimistä veroista, joka maksetaan kunnalle asuinpaikan perusteella. Kunnallisvero määräytyy verovelvollisen tulojen perusteella ja sen suuruus vaihtelee kunnittain. Kunnallisveron laskemisen perusteet ovat kaikissa kunnissa samat, mutta kunnallisvero voi olla eri suuruinen eri kunnissa. Kunnallisveroprosentit voivat muuttua vuosittain ja erityiskysymyksiä ovat yrittäjien ja ulkomaille muuttaneiden verotus.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.