Miten Kudotaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #3356

  +

  Miten Kudotaan

  Kudonta on ikivanha käsite, joka on periytynyt sukupolvelta toiselle. Se on käsitöiden muoto, joka vaatii käsityötaitoa, kärsivällisyyttä ja luovaa ajattelua. Kudonta on yksi Suomen kansanperinteestä ja siitä on tullut yhä suositumpi harrastus myös nuorempien sukupolvien keskuudessa. Tässä artikkelissa käydään läpi perusteet kudonnasta, opitaan uusia termejä ja kerrotaan peruskudontaohjeista.

  Kudonnan Perusteet

  Kudonnan perusteet ovat helposti opittavissa ja tarvittavat työkalut löytyvät usein jo kotoa. Tarvitset vain kudontarungon, kangasta ja lankaa. Kudontarunkoina käytetään usein kangaspuita, joihin kiinnitetään tarvittava määrä lankoja. Kankaan valinta riippuu halutusta lopputuloksesta ja käytettävän langan paksuudesta.

  Jotta kudonta ei olisi liian työlästä, on hyvä pitää mielessä useita perusohjeita. Ensinnäkin, tulee aina pitää huolta langan jatkuvasta jännityksestä. Langat tulee kiinnittää runkoon oikealla tavalla, ja tarkistaa että jokainen lanka on kireällä, mutta ei liian kireällä. Toiseksi, tulee käyttää sopivaa lankaa. Liian paksu lanka tekee kudonnasta vaikeaa, kun taas liian ohut lanka ei kestä kudonnassa tarvittavaa jännitystä. Kolmanneksi, tulee kutoa tasaisia kudoksia säädellen jokaisen langan jännitystä.

  Kudonnan Termit

  Kudonnan maailmassa on monia termejä, jotka voivat tuntua aluksi vaikeilta. Alla esittelemme yleisimmät termit:

  Tiheys: tiheys tarkoittaa langan määrää per pinta-ala. Tiheys määrittelee kankaan koostumuksen. Mitä suurempi tiheys, sitä lujempi ja kestävämpi kangas.

  Leveys: leveys tarkoittaa kangaspuiden kudontarungon maksimileveyttä.

  Malli: malli tarkoittaa tapaa, jolla langat on kudottu. Mallin avulla kudoksesta saadaan tietynlainen.

  Kude- ja loimilanka: kude- ja loimilanka ovat kaksi tärkeintä kudonnan lankaa. Loimilanka kulkee kangaspuiden pituussuunnassa ja kudelanka puolestaan kangaspuiden poikittaisessa suunnassa.

  Peruskudontaohjeet

  Alla on muutamia perusohjeita, jotka auttavat sinua kudonnan alkuun:

  1. Etsi sopiva kudontarunko: kudontarunkoja on erilaisia, joten valitse sellainen, joka sopii tarpeisiisi.

  2. Leikkaa kangas tarvittavaan pituuteen: mittaa kangas kahteen kertaan sen verran kuin haluat kudoksen pituuden olevan.

  3. Kiinnitä loimilangat tarvittavaan määrään kangaspuita: tämä kannattaa tehdä huolellisesti. Loimilangat tulee kiinnittää jokaisen nousevan ja laskevan puun väliin.

  4. Päätä malli: päätä millainen malli haluat kudoksestasi tulevan. Kudontakirjoja ja -ohjeita löytyy kirjastoista tai verkkokaupoista.

  5. Aloita kudonta: aloita kutoa kudetta kangaspuiden poikittaissuunnassa työntämällä puikot langojen välistä.

  6. Kutoa tasaisesti ja jatkuvasti: yritä kutoa tasaisesti ja jatkuvasti pienellä jännityksellä. Muista tarkistaa käyttämäsi langan sopivuus.

  7. Valmis kudos: kun olet kudonut tarpeeksi kudosta, päätä se leikkaamalla langat irti kangaspuiden päädystä.

  Johtopäätös

  Kudonta on aikaa vievä harrastus, mutta sillä on monta etua. Kudonnan avulla voi luoda kauniita ja kestäviä vaatteita tai kodin sisustuselementtejä. Kudonta voi auttaa myös rentoutumaan arjen kiireiden keskellä ja antaa mahdollisuuden käyttää mielikuvitusta ja luovuutta. Käyttämällä näitä perusohjeita ja harjoittelemalla kärsivällisesti, voit tulla mestarikutojaksi ajan kanssa – tai ainakin jättää jälkeesi kauniin ja käyttökelpoisen kudoksen!
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.