Miten Korkeuskäyriä Luetaan

  • Tämä aihe on tyhjä.
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #3181

    +

    Miten Korkeuskäyriä Luetaan

    Korkeuskäyrät ovat karttoja, jotka kuvastavat maaston korkeuseroja. Niitä käytetään esimerkiksi luonnonsuojelussa, retkeilyssä ja kaavoituksessa. Korkeuskäyrien lukeminen voi olla aluksi hankalaa, mutta kun ymmärtää perusteet, niiden käyttö helpottuu huomattavasti.

    Korkeuskäyrien käyttö

    Korkeuskäyrät esittävät aina tiettyä korkeutta merenpinnan yläpuolella. Ne eivät kuvaa vain yksittäistä kohtaa, vaan koko aluetta. Tämä johtaa siihen, että korkeuskäyrät ovat usein kaarevia linjoja ja ne ympäröivät samalla korkeustasolla olevan alueen. Mitä lähempänä linjat ovat toisiaan, sitä jyrkempää maasto on.

    Korkeuskäyrien avulla voidaan havainnollistaa esimerkiksi mäkiä ja laaksoja. Jos haluaa löytää maastosta esimerkiksi korkeimman kohdan, täytyy etsiä kohta, jossa korkeuskäyrät ovat pisimmillään ja keskellä. Jos halutaan kartalta löytää esimerkiksi tie, pitää huomioida että korkeuskäyrät kertovat vain maaston korkeuseroista, eivätkä kerro siitä, onko tien pinnalla asfaltti vai soraa.

    Miten korkeuskäyriä luetaan

    Korkeuskäyriin tutustuessa on ensiksi hyvä tietää, mikä mittakaava kartassa on käytössä. Kartan mittakaava kertoo sen, kuinka monta metriä yhdessä kartan yksikössä on. Esimerkiksi mittakaavassa 1:25 000 yksi yksikkö kartalla vastaa 25 000 todellista metriä. Mittakaava kannattaa etukäteen tarkistaa ja tarvittaessa muuttaa, koska korkeuskäyrien tiheys ja tarkkuus liittyvät siihen suoraan.

    Kun kartan mittakaava on selvillä, tulee katsoa kartan reunasta löytyvä korkeushila. Tämä kertoo, mitä korkeusluku kohtaa kuuluu tiettynä väliarvona. Esimerkiksi korkeushila 10 m tarkoittaa, että jokainen korkeuskäyrä vastaa kymmentä metriä.

    Kun mittakaava ja korkeushila ovat selvillä, tulee tarkastella karttaa kokonaisuutena. Korkeuskäyrien muodon tulkintaan voi käyttää mielikuvitusta: Kaarevuus voi kertoa laaksosta, kukkulan huipulla oleva viiva kertoo korkeimmasta kohdasta tai siitä, että kyseessä on harju.

    Yhteenveto

    Korkeuskäyrien lukeminen voi olla aluksi hankalaa, mutta kun perusasiat on oppinut, ne ovat erittäin hyödyllisiä maaston kuvauksessa ja tutkimisessa. Tärkeitä asioita ovat mittakaava, korkeushila ja korkeuskäyrän muodot. Ennen maastoon lähtöä kannattaa tutustua karttaan huolellisesti ja harjoitella korkeuskäyrien lukemista. Näin retkeily tai maastoon liittyvä suunnistaminen onnistuu helpommin ja turvallisemmin.
    **

  • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.