Miten Kissa Allergia Ilmenee

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #6166

  +
  Miten Kissa Allergia Ilmenee

  Kissa-allergia on yksi yleisimmistä allergioista Suomessa. Vaikka syitä allergiaan ei tarkkaan tunneta, oireet johtuvat yleensä kissan hilseestä, syljestä tai virtsasta. Allergia voi olla lievä tai vakava ja sen oireet voivat vaihdella yksilöllisesti. Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät oireet, jotka liittyvät kissa-allergiaan.

  Kissan hilseestä johtuva allergia

  Kissan hilseestä johtuva allergia on yksi yleisimmistä kissan aiheuttamista allergioista. Kissat voivat aiheuttaa ihmisille allergisen reaktion, vaikka kissat olisivatkin hyvin siistejä ja pestyjä. Kissan hilse on pieniä, kuolleita ihosoluja, jotka kissa poistaa kehostaan. Nämä hilsehiukkaset voivat olla ilmassa, tarttua vaatteisiin ja laskea lattioille ja huonekaluille.

  Kissanhilseestä aiheutuva allergia ilmenee yleensä hengitysteiden oireina, kuten nenän kutinana, vuotona, tukkoisuutena tai aivastuksena. Allergian oireet voivat ilmetä välittömästi tai viiveenä, riippuen henkilön herkkyydestä.

  Kissan syljestä johtuva allergia

  Kissan syljestä johtuva allergia on paljon harvinaisempi kuin hilseestä johtuva allergia. Kissan syljestä voi irrota tulehdusreaktioita tai allergisoivia aineita, jotka voivat päätyä keuhkoihin tai nenän limakalvoille. Tämä saattaa aiheuttaa allergiaoireita kuten hengitysvaikeuksia, kutinaa tai ihon turvotusta.

  Kissan virtsasta johtuva allergia

  Kissan virtsasta johtuva allergia on harvinaisin kissa-allergian muoto. Tämä allergia voi johtua kissan virtsassa esiintyvistä proteiineista. Tämän seurauksena, jos henkilö altistuu kissan virtsalle, voi hän saada allergisen reaktion, vaikka ei olisikaan kosketuksissa itse kissaan.

  Oireet, jotka liittyvät kissa-allergian ilmenemiseen

  Kissa-allergian oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen ja ne voivat vaihdella lievistä vakavampiin oireisiin. Lievät allergiaoireet voivat sisältää:

  – aivastelu
  – nenän kutina tai vuotaminen
  – silmien kutina tai vuotaminen
  – ihon ärsytys tai punoitus

  Vakavat allergiaoireet voivat sisältää:

  – hengitysvaikeudet
  – keuhkoputkien ahtautuminen
  – oksentelu tai ripuli
  – huimaus tai pyörrytys

  Allergia voi pahentua elämän aikana tai se voi tulla ja mennä. Monet ihmiset ovat yhtäkkiä allergisia kissoille myöhemmällä iällä, vaikka eivät koskaan aiemmin olisi kärsineet kissa-allergioista. Tämä johtuu kehon immuunijärjestelmän muutoksista, ja tämä herkistyminen voi johtua ympäristön muutoksista.

  Kuinka kissa-allergian oireita voidaan hallita?

  Allergiaoireita voi hallita useilla tavoilla. Tässä on muutamia ehdotuksia, joita voi ottaa huomioon kissa-allergian hallinnassa:

  – Pidä kissa pois makuuhuoneesta tai muista tärkeistä tiloista
  – Pese kädet ja kasvot kissan kanssa olon jälkeen
  – Pese kissan vaatteet erillään omasta pyykistä
  – Puhdista huolellisesti kissan vuode ja ympäristö
  – Käytä suodattimia ilmanpuhdistimissa.
  – Käytä antihistamiineja ja muita lääkkeitä oireiden hallitsemiseen lääkärin suosituksesta.

  Kokonaisuudessaan kissa-allergia on melko yleinen allergian muoto Suomessa. Yleisimmät oireet liittyvä henkilön herkkyyteen kissan hilseelle, mutta kaikki oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen. Kissa-allergian oireita voi hallita parhaiten kissojen altistumisen minimoimisen avulla ja oireita voi lievittää lääkkeillä. Henkilön, joka kärsii kissa-allergioista, tulisi neuvotella lääkärin kanssa oikeanlaisista hoitotoimenpiteistä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.